Sverre Halbakken, Elverum tildelt Kongens fortjenstmedalje pr. telefon

Foto av medalje

I disse tider må man improvisere og i dag delte fylkesmann Knut Storberget ut en Kongens fortjenstmedalje pr. telefon. Sverre Halbakken pakket ut medaljen da han fikk telefon fra fylkesmannen og de hadde en trivelig prat.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 14.04.2020

Sverre Halbakken er en av våre aller fremste folkemusikk- og folkedansforskere. Han har i over 50 år  lagt ned en betydelig uegennyttig innsats på dette området og hans livsinnsats kan stå som eksempel for andre.

Halbakken har gjort en stor innsats for dans og spelltradisjonene i Sør-Østerdal, Våler og tilgrensende områder som tradisjonsbærer, forsker, formidler og organisator. Gjennom et langt liv har han på fritiden forsket på sammenhengen mellom dansen og musikken og har ved dette kastet nytt, verdifullt lys over deler av Norges immaterielle kulturarv.

Han begynte sin innsamling tidlig på 1960-tallet, og hans egne røtter i området og kjennskap til miljøet gjorde at han klarte å finne fram til et stort antall tidligere helt ukjente kilder og fikk dokumentert dem. Hans navn er uløselig knyttet til dokumentasjonen av musikk- og dansetradisjonen med asymmetrisk takt (kort 3-er). Denne rytmen var til da kun akseptert vest for Oslofjorden (i Numedal, Telemark og Agder), mens Halbakken fikk dokumentert at en liknende rytmetradisjon også eksisterer øst for Viken, i grensetraktene fra Midt- og Sør-Østerdal gjennom indre Akershus og helt sør til Østfold. Dermed er dette en sterk indikasjon på at disse to områdene en gang har hengt sammen, og denne rytmen har vært typisk for hele det nedre Østlandet.

Sverre Halbakkens forståelse av tradisjonen med kort treer har i det halve århundret som har gått umerkelig blitt en selvfølge, den har blitt en del av mainstreamforståelsen, uten at mange av dem som tar den som gitt i dag er bevisst hans rolle som pioner og motstanden han støtte på. I dag er det spesielt finnskogspolsen, som ligger innenfor denne tradisjonen, som har oppnådd stor oppmerksomhet. Og den står faktisk på Sverre Halbakkens skuldre.

Halbakken har også hatt en avgjørende og mer generell og teoretisk betydning utover dokumentasjonen av en konkret rytmetradisjon. Han la all sin tyngde i å se sammenhengen mellom musikk og dans. Dette var i virkeligheten svært banebrytende. Interessen for folkemusikk har som oftes vært en ren musikkinteresse. Fokus har vært på melodier, tonalitet, ornamentikk, virtuositet, personlig stil, beretninger knyttet til spellmenn og slåttevandringer. Sverre Halbakken var den som trakk fram det innlysende: at dette er funksjonsmusikk, bruksmusikk, som har sin berettigelse i å betjene et lokalsamfunn. 

Halbakken har hatt et langt og innholdsrikt yrkesliv og han avsluttet sitt yrkesliv i 1998 etter 8 år ved Elverum musikkskole der han hadde undervist i dans og spell. Av verv kan vi nevne hans 15 år som representant i Rådet for folkemusikk og folkedans ved Glomdalsmuseet. Han var Grunnlegger og kunstnerisk leder av Østerdalsringen og initiativtaker og organisator av Elvromsokningen. Han har deltatt i en rekke program både på radio og TV, skrevet mange artikler og bøker om temaet.

Fylkesmannen og Sverre Halbakken hadde en trivelig prat og Halbakken vil bli invitert til en mottakelse når ting normaliserer seg igjen.

Fylkesmannen gratulerer!