Kystlynghei har blitt utvalgt naturtype

I Aust-Agder har vi kystlynghei som er på veg til å gro helt igjen. I 2016 kan det søkes om midler til tiltak.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 12.05.2015

Kongen i statsråd har vedtatt at kystlynghei får status som utvalgt naturtype etter naturmangfoldloven.

Kystlynghei er en kulturbetinget naturtype som finnes også langs sørlandskysten. Den er blant de eldste kulturmarkene vi har og er avhengig av beiting og brenning for ikke å gro igjen.

I Aust-Agder har vi kystlynghei som er på veg til å gro helt igjen. Det blir til tett vegetasjonsdekke som det faktisk kan være vanskelig å bevege seg gjennom. Det er både røsslyngen som kan bli kraftig og eineren som kan slå seg opp og gjøre områdene vanskelig gjennomtrengelig.
 
Lyngbrenning og drift av slike arealer som kystlynghei vil også redusere forekomst av flått.
Lyngbrenning Homborøy, Grimstad
Kystlyngheien står ut mot de åpne svabergene der de tidligere ble brent på vinteren. Det har vært utført lyngbrenning på noen lokaliteter de seinere årene for å forvalte disse naturtypene på en god måte.

Det har skjedd bl.a på Homborøy hvor vegetasjonen var på veg til å gro igjen. Etter lyngbrenning har sjeldne orkideer som narrmarihånd fått bedre vekstvilkår.



Bildet viser brenning av lynghei på Homborøy, Grimstad.

Det er kvaliteter av både biologisk mangfold og kulturhistorie på disse lokalitetene og det gjør det interessant å opprettholde en bærekraftig forvaltning av arealene. Det er interesse for dette både blant grunneiere og saueholdere slik at ressursene i skjærgården gir grunnlag for en flersidig forvaltning. Vernekvalitetene forutsetter en driftsform som bør styres ved bærekraftige tiltak.

I Aust-Agder har det vært gjort beskrivelser av kystlynghei på Håøya, Kalvehageneset, på Spekholmen ved Lyngør og på noen lyngholmer i Lillesand. Sommeren 2015 vil det bli gjort registreringer på flere lokaliteter hvor det er kystlynghei, slik som de ytterste øyene og holmene både i Lillesand, Grimstad og Tvedestrand.

De seinere årene har det vært brenning og skjøtsel av kystlynghei på Speken inn for Lyngør fyr. Der er det bygget opp kompetanse som nå vil bli brukt aktiv i videre arbeide med forvaltning av kystlynghei på Sørlandet.

Når kystlyngheiene nå har fått en status som utvalgt naturtype og vi får en bedre oversikt over forekomstene, vil det være økonomiske midler som tilføres for aktiviteter som lyngbrenning og beiting for at de ikke skal gro igjen. Tilskudd til tiltak i utvalgte naturtyper har søknadsfrist 15. januar 2016.