Plukkeaksjon stillehavsøsters 2017 - tjen inntil 20 000 kr

Vi inviterer lag og foreninger til betalt dugnad på kyststrekningen Risør - Søgne. Søk om deltagelse her. Søknadsfrist 5. juni.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 19.05.2017

Vi inviterer også i år lag og foreninger til betalt dugnad for å plukke stillehavsøsters langs kysten fra Kristiansand til Risør. Aksjonen varer fra 10. juni til 15. september med et opphold i sommerferien. Les artikkelen og søk om deltagelse her.

Økende problem langs Sørlandskysten

Stillehavsøstersen invaderer stadig større deler av vår vakre skjærgård. Vi ønsker å videreføre forsøkene med plukking av stillehavsøsters som tiltak for å begrense skadevirkningene på utvalgte områder. Bli med i dugnaden for å rydde våre viktigste naturområder og kjæreste badeplasser. Innsatsen vil bli betalt med inntil 20 000 kr!

I samarbeid med Agder Renovasjon, Risør og Tvedestrands-regionens Avfallsselskap AS og kommunene Risør, Tvedestrand, Arendal, Grimstad, Lillesand, Kristiansand og Søgne inviterer Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder lag og foreninger til en betalt dugnad for å rydde utvalgte områder for stillehavsøsters.

Fylkesmannen lyser herved ut totalt 200 000 kroner til dugnadsarbeid for frivillige organisasjoner. Maksbeløp for hver søknad er satt til 20 000 kroner. I tillegg vil det vanke en ekstrabonus på 5 000 kroner til den organisasjonen som har levert inn størst antall kilo skjell.

Her finner du forekomstene

De aktuelle områdene er vist i oversiktskartet under. Klikk på lenke til  kartet over områder med stillehavsøsters og zoom inn for å se nøyaktig plassering på mer detaljert kart.  

Aktuelle plukkesteder pr. 19. mai 2017. OBS! Kan bli revidert før søknadsfristen utløper.
Aktuelle plukkesteder pr. 21. mai 2017. OBS! Kan bli revidert før søknadsfristen utløper.

 

Slik søker du

Fyll ut det elektroniske søknadsskjemaet nederst på denne siden. Vi trenger opplysninger om deres organisasjon, hvor mange dere er, hvor mange timer dere kan tilby til hvilken pris og hvordan dere vil organisere arbeidet.

Dere kan alternativt laste ned vedlagte søknadsskjema, se høyre spalte. Dere må fylle ut skjemaet nøyaktig og sende det til oss på e-post: fmavpost@fylkesmannen.no eller som post til Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder, Stillehavsøsters-kampanjen, Postboks 788 Stoa, 4809 Arendal

Hvem kan søke?

Alle frivillige organisasjoner med organisasjonsnummer kan søke.

Frister !

  • Søknadene må være hos Fylkesmannen seinest mandag 5. juni.
  • Tildeling av kontraktene vil skje i løpet av fredag 9. juni. Praktiske avtaler angående tildelingen og gjennomføringen foretas så snart som mulig etter at det er avgjort hvem som får kontraktene.
  • Plukkestart er dermed tidligst lørdag 10. juni.
  • Plukkeaksjonen avsluttes 15. september

Søknadene må være hos Fylkesmannen seinest mandag 5. juni.

Tildeling av kontraktene vil skje i løpet av fredag 9. juni. Praktiske avtaler angående tildelingen og gjennomføringen foretas så snart som mulig etter at det er avgjort hvem som får kontraktene.

Plukkestart er dermed tidligst lørdag 10. juni. Plukkeperioden varer til 15. september. Vi tar sikte på et opphold mellom 19. juni og 1. august på grunn av sommerferien.

Hvordan plukke?

Stillehavsøstersen finnes i våre områder helt i fra fjæresteinene og ned til rundt 2 meters dyp. Det betyr at mye kan nås uten bruk av dykkerutstyr, men på grunn av sjøtemperaturen bør det vurderes bruk av våtdrakt. Det er også mulig å benytte båt og en stålrive eller krabbehåv ved rydding av de dypere forekomstene.

På bløtbunn har også seilbrett og kanoer vist seg som hensiktsmessige farkoster for å komme til østersen. Stillehavsøsters som har festet seg på fjell, må som regel knuses på stedet, isskyffel, spett eller en annen form for stålstang er redskaper som egner seg for dette.

Hvordan ser den ut?

Vår hjemlige østers kalles flatøsters, eller europeisk østers. Den står nå i fare for å bli fortrengt av stillehavsøstersen. Det er viktig at deltagere lærer seg å se forskjell på den vi ønsker å verne, og den som skal fjernes. Stillehavsøstersen har knivskarpe ”flak” og kanter som kan være en fare for badende. Strender som er infisert av den nye arten, vil etter hvert bli uegnet til bading, og det kan være direkte farlig å vasse i disse områdene uten sko. Se egen faktaboks med bilde og beskrivelse av kjennetegn.  

Stillehavsøsters til venstre og flatøsters til høyre. Merk at stillehavsøsters her en mer langstrakt form og taggete, skarp kant.
Stillehavsøsters til venstre og flatøsters til høyre. Merk at stillehavsøsters her en mer langstrakt form og taggete, skarp kant.  Foto: Torjan Bodvin, Havforskningsinstituttet.

Områdene vi ønsker plukket

Du finner nøyaktig plassering av lokalitetene i kartet over områder med stillehavsøsters. Vi arbeider fortsatt med å sjekke de foreslåtte lokalitetene og finne flere egnede lokaliteter. Det kan derfor bli noen endringer og antall plukkesteder kan bli utvidet i løpet av de kommende ukene. Alle søkere vil bli informert direkte dersom det blir valgt ut flere plukkesteder i deres område.

Dersom dere har forslag til steder som bør plukkes, kan dere også gi oss innspill på det. Slike forslag vil bli undersøkt nærmere så langt vi har mulighet og eventuelt tatt med som aktuelle plukkesteder. 

Plukkesteder for stillehavsøsters 2017

 

Om gjennomføringen

Vi legger opp til to former for innhenting:

1. Stillehavsøsters som skal komposteres:

Renovasjonsselskapene vil stille til disposisjon samlecontainere på egnet brygge på fastlandet i tilknytning til hver lokalitet (se kartet over områder med stillehavsøsters). Etter plukkingen er ferdig henter renovasjonsselskapene samlecontainerne og frakter dem til avfallsanleggene der stillehavsøstersen blir veid og registrert før kompostering.

2. Stillehavsøsters som skal brukes til forskning:

Havforskningsinstituttets avdeling i Flødevigen ønsker å samle inn stillehavsøsters til forskning på arten. Det krever at østersene kommer fra lokaliteter som er godkjent for dette formålet. Havforskningsinstituttet vil ta ansvaret for oppbevaring og transport av østers fra disse lokalitetene.

Dere som skal rydde, må selv organisere frakt av folk og utstyr til og fra valgte plukkested og transport av stillehavsøsters til samlecontaineren. Fylkesmannen vil rettlede de foreningene som skal plukke, om hvordan innsamlingen og viderebehandlingen skal foregå og oppgi kontaktperson til transportør eller Havforskningsinstituttet. Fylkesmannen stiller også med en person ved oppstart av første dags rydding for å bistå med veiledning og ev. praktiske avklaringer.

Velkommen til dugnad.

.