Utslippstillatelse for Hennig-Olsen is AS

Hennig-Olsen Is AS har fått tillatelse til å slippe ut renset prosessvann til Hannevikbukta, Kristiansandsfjorden. Vedtaket kan påklages innen tre uker. Klagen sendes til Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 06.11.2017

Hennig-Olsen vil etablere et renseanlegg bestående av membran-bioreaktor (MBR). Prosessavløpsvannet vil gå gjennom både mekanisk og biologisk rensing for å oppnå en fullstendig rensing av avløpsvannet. Avløpsvannet vil inneholde partikler, nitrogenforbindelser, fosfor og organiske materiale.

Fylkesmannen forutsetter at renseanlegget skal dimensjoneres, bygges, drives og vedlikeholdes av fagkyndige slik at det har tilstrekkelig yteevne. Vi har lagt til grunn at renseanlegget vil være i drift kontinuerlig.

Fylkesmannen har i tillegg  stilt krav om omfattende rensing og utslippskontroll med tilhørende dokumentasjon for å sikre at kravene til utslipp overholdes. I tillatelsen setter vi grenseverdi for utslipp av organisk stoff, nitrogen, fosfor og pH.  Det er i tillegg stilt krav om måleprogram og overvåkingsprogram for Hannevikbukta.

Vurdering etter vannforskriften

Kristiansandsfjorden er en sårbar resipient og belastes betydelig med forurensning fra flere kilder. Det er en plikt at alle forurensere skal medvirke til at utslippene går ned. Vannforskriften setter krav om god økologisk og kjemisk tilstand i vannforekomstene og at det skal utarbeides sektorvise tiltaksplaner for å sikre at miljømålene nås.

Dersom tiltak fører til at vannforekomstene endrer tilstand i negativ retning vil det foreligge en forringelse som vi i utgangspunktet ikke kan tillate, med mindre visse vilkår er oppfylt. Vi må derfor vurdere om vannforskriften er til hinder for at det kan gis tillatelse etter forurensningsloven.

Utslippene fra Hennig-Olsen vil ikke inneholde miljøgifter og vil dermed ikke påvirke den kjemiske tilstanden. Fylkesmannen har satt utslippsgrenser for organisk stoff, næringssalter og partikler. Vi forutsetter derfor at utslippene ikke vil påvirke den økologiske miljøtilstanden negativt. For å dokumentere dette krever vi overvåking av vannforekomsten.

Etter Fylkesmannens vurdering, basert på opplysningene som foreligger, vil tilstanden i vannforekomstene ikke bli forringet hvis vilkårene i tillatelsen overholdes. Dersom utslippene likevel medfører negativ effekt på tilstanden til vannforekomsten, må bedriften gjøre tiltak for å forbedre forholdene.

Klageadgang

Eventuell klage kan du sende på e-post til fmavpost@fylkesmannen.no eller med vanlig post til Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder, Postboks 788 Stoa, 4809 Arendal innen tre uker fra det tidspunkt underretning om vedtaket er kommet frem.