Båtpussen står for døren - pass på avfallet

Sørg for at kjemikalier og farlig avfall håndteres forsvarlig.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 15.05.2013

Gammel olje, bunnstoff og batterier er bare noen av båtlivets potensielt miljøskadelige bivirkninger. Alle har en plikt til ikke å forurense. Klif (Klima- og forurensningsdirektoratet) sendte i 2011 brev til flere hundre marinaer og småbåthavner for å understreke plikten de har for å hindre forurensning. I tillegg ble kommunene informert om hva de bør gjøre for å bidra til et mer miljøvennlig båtliv.

Farlig avfall kan oppstå ved småbåthavner, og skal  oppbevares i hel og tett emballasje, som er godt merket. Det er viktig at farlig avfall lagres forsvarlig, slik at det ikke medfører fare for forurensning og er sikret med hensyn til søl/lekkasje. Farlig avfall skal ikke blandes med annet avfall og oppbevares utilgjengelig for uvedkommende (egen beholdere).

Hovedkilden til forurensningen er spyling og vedlikehold av skrog i småbåthavner. Ved båtpussen oppstår ulike typer farlig avfall, både i form av brukte kjemikaler (spillolje, frostvæske etc.) og rester fra selve pussingen (slipestøv, malingsrester, bunnstoffrester etc.). Det er derfor viktig å samle opp materiale fra spyling og puss av skrog. Dette avfallet skal leveres videre til godkjent mottak for farlig avfall.

Dette må du kildesortere:

  • Spillolje, motoroljer og smøreoljer (bør holdes atskilt fra olje med vann, så blir det billigere å levere på grunn av refusjonsordning).
  • Oljeforurenset masse og vann med olje-/dieselrester, for eksempel fra bunnen av båter.
  • Oljefilter, bensinfilter og dieselfilter.
  • Blandet drivstoff.
  • Blybatterier.
  • Andre batterier.
  • Malingsrester, løsemidler, fugemasser, avskrapt bunnstoff, filler og koster med maling/bunnstoff.
  • Spraybokser.
  • Elektrisk- og elektronisk utstyr (såkalt EE-avfall).

Alle småbåthavner har plikt til å sende inn avfallsplan til Fylkesmannen. Havneansvarlig plikter å sørge for at avfallet blir mottatt og viderehåndtert i henhold til avfallsplanen. En slik plan er et praktisk verktøy for planlegging av mottak og håndtering av avfall i havnen.

Miljøvernavdelingen gjennomførte i 2012 tilsyn med tre større småbåthavner, og brevkontroll med 17 småbåthavner. Resultatet var akseptabelt, men mye gjenstår for å få tilfredsstillende løsninger for avfallet i småbåthavner. Vi har nå mottatt planer fra alle større småbåthavner, men ennå mangler det avfallsplaner for mindre småbåthavner.

Nyttige lenker og veiledere:
Ren Marina
Båtliv - en ren gledje
Prosjekt småbåthavner - Utredning av miljøfarlige utslipp som følge av drift

 

Kontaktpersonar