Forureining

Oppdatert 05.01.2024

Statsforvaltaren er forureiningsstyresmakt for ei lang rekkje verksemder og tiltak, og kan gi løyve til aktivitetar som kan medføre forureining. Ansvarsområda våre omfattar mellom anna helse- og miljøfarlege kjemikaliar, avfall og gjenvinning, luftforureining og støy, i tillegg til forureining av vatn og grunn.

Dette er nokre av Statsforvaltarens oppgåver etter forureiningslova: 

  • behandle utsleppssøknader og føre tilsyn med landbaserte industribedrifter. Mange bedrifter treng ikkje eige løyve frå Statsforvaltaren, men skal følgje gjeldande forskrifter. Dette gjeld blant anna for pukk- og asfaltverk, fyringsanlegg og skipsverft.
  • behandle utsleppssøknader og føre tilsyn med avfallsbehandlingsanlegg som avfallsdeponi, mottaks- og sorteringsanlegg, bilvrakplassar og behandling av avløpsslam.
  • behandle utsleppssøknader og føre tilsyn med avløpsanlegg i store tettstader.
  • behandle søknader om mudring, dumping og utfylling i sjø og vassdrag.
  • føre tilsyn med at verksemder oppfyller leveringsplikta for farleg avfall og andre generelle plikter i forureinings- og avfallsforskriftene blir oppfylt
  • følgje opp område med ureina grunn og nedlagde kommunale deponi.
  • rettleie og føre tilsyn med kommunane på område der kommunen er ureiningsmyndigheit.

Vis meir


Publisert 04.12.2019

Tillatelse til utvidelse av deponi for Maren AS

Fylkesmannen i Agder har gitt Maren AS tillatelse etter forurensningsloven § 11, jf. §§ 16 og 29 til utvidelse av eksisterende deponi. Tillatelsen omfatter også økte rammer for mottak, mellomlagring og deponering av forurensede masser.  


Publisert 26.11.2019

Utslippstillatelse for Neset avløpsrenseanlegg

Fylkesmannen i Agder har etter søknad fra Froland kommune gitt utslippstillatelse for nytt avløpsrenseanlegg på Neset etter forurensningsloven § 11, jf. §§ 16, 22 og 40 samt forurensningsforskriften) § 14-4.


Publisert 04.11.2019

Tillatelse til utfylling ved fergeterminalen i Kristiansand

Kristiansand Havn KF har fått tillatelse etter forurensningsloven til å fylle ut inntil 176 000 m3 masser ved fergeterminalen i Kristiansand kommune.


Publisert 17.10.2019

Utslippstillatelse for Svindland AS i Flekkefjord kommune

Fylkesmannen i Agder har etter søknad fra Svindland AS gitt utslippstillatelse i medhold av forurensningsloven § 11, jf. § 16.


Publisert 14.10.2019

Tillatelse til utslipp fra midlertidige anleggsarbeider på E39 Mandal øst - Mandal by

Fylkesmannen har gitt Nye Veier AS utslippstillatelse for midlertidige anleggsarbeider under bygging av ny E 39 Mandal øst – Mandal by. Tillatelsen er gitt med vilkår om blant annet grenseverdier for utslipp til luft og vann samt krav om miljøovervåkning og rapportering under anleggsperioden.


Publisert 27.08.2019

Midler til opprydding i forurenset grunn og sjøbunn

Miljødirektoratet forvalter midler til oppryddingstiltak i forurenset grunn og sjøbunn. Fristen for å søke om midler for 2020 er 15.oktober 2019.


Publisert 02.07.2019

Tillatelse til mudring/sprengning og dumping av masser i sjø i Farsund kommune

Fylkesmannen i Agder ga 28. juni 2019 Kystverket Nordland tillatelse til mudring/sprengning og dumping av masser i sjø i Farsund kommune. 


Publisert 02.07.2019

Tillatelser til utfylling og mudring i forbindelse med utbygging av ny E39

Fylkesmannen i Agder har gitt AF Gruppen to tillatelser til utfylling og mudring i vann i forbindelse med utbygging av ny E39 på strekningen Kristiansand-Mandal. 


Publisert 05.06.2019

Krypsivprosjektet 2019 - søknad om fjerning og mudring

Fylkesmannen i Agder har mottatt søknad om fjerning av krypsiv og mudring av krypsivbelastet bukt. Frist for høringsuttalelser er 28. juni 2019.


Publisert 31.05.2019

Utvidet driftstid for Klodeborg pukkverk

Fylkesmannen i Agder har innvilget søknad om utvidet driftstid til Klodeborg pukkverk. Pukkverket leverer pukkverksprodukter til E18–prosjektet på strekningen Arendal – Tvedestrand.