Hasjbruk og førerkort

Risikoen ved kjøring i ruspåvirket tilstand utgjør en av de største utfordringene for trafikksikkerheten på norske veier.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 11.04.2017

Bruk av cannabis (hasj og marihuana) fører til redusert evne til å kjøre en bil og øker risikoen for å bli involvert i trafikkulykke.

Ifølge førerkortforskriften er ikke helsekrav oppfylt dersom alkohol, rusmidler eller legemidler brukes i et omfang og på en måte som fører til helsesvekkelse med økt trafikksikkerhetsrisiko (forskriftens vedlegg 1 §§ 35 og 36).

Helsekravene er utformet på bakgrunn av den kunnskap som finnes om sammenhengen mellom helse og trafikksikkerhetsrisiko. For at rusbruken skal være omfattet av bestemmelsen, må bruken være helseskadelig og gi økt trafikksikkerhetsrisiko. Ifølge Helsedirektoratets førerkortveileder betyr dette en ruspreget bruk som påvirker helsen i den grad at det går ut over evnen til sikker bilkjøring både når vedkommende er påvirket av middelet og når vedkommende ikke er påvirket.

Det er ikke noen klar grense for når rusbruk er av en slik art at det får konsekvenser for førerkortet. Her vil komparentopplysninger, rusmiddelanamnese, jobbsituasjon, skadehistorikk, kliniske undersøkelse og biomarkører måtte tas med i vurderingen.

Karolinska Institutet og Østnorsk kompetansesenter for rus og avhengighet har utarbeidet et kartleggingsskjema for identifisering av mulig helseskadelig rusmiddelmisbruk. En norsk versjon av testen finner du på www.snakkomrus.no.

Informasjon om cannabis fra Oslo universitetssykehus på helsenorge.no
Cannabis er en samlebetegnelse på materiale fra plantene Cannabis sativa og Cannabis indica. Plantene inneholder stoffer som har fellesbetegnelsen cannabinoider. Virkningene av cannabis avhenger av rusdosen, personlighet, forventninger og miljø.

Rusen varer i omtrent seks timer. Etter inntak kan man oppleve at følgende evner svekkes i opptil 24 timer:

  • hukommelse
  • innlæring
  • oppmerksomhet
  • sanseoppfattelse
  • tidsoppfatning
  • reaksjonstid
  • koordinasjon

Disse svekkelsene kan vare inntil flere uker etter kronisk/regelmessig bruk fordi det fortsatt finnes noe THC når rusen er over. THC er fettløselig og lagres i organismen ved at det bindes til fettvevet. Regelmessige brukere kan derfor ha et konstant reservoar av cannabisstoffer i
kroppen, selv om disse ikke er aktive.

Dersom du nettopp har inntatt cannabis, kan du ha økt risikoen for å bli involvert i en trafikkulykke, ofte med dødelig utfall.

Medisinsk bruk av cannabis
Enkelte land har godkjent cannabinoider til medisinsk bruk. I Norge er det foreløpig godkjent ett legemiddel som inneholder cannabinoider; Sativex®.

Registrerte cannabinoidlegemidler kan være forenlig med førerrett gruppe 1 under visse forutsetninger. Ett av vilkårene er at behandlingen er innenfor indikasjon og instituert av spesialist i nevrologi.