Barnehage

Oppdatert 12.03.2024

Barnehagen skal i samarbeid og forståing med heimen ta vare på barnets behov for omsorg og leik, og fremje læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling. 

Barn skal ha det trygt og godt i barnehagen

Alle tilsette i barnehagen har ei plikt til å følgje med på korleis alle barna i barnehagen har det. Barnehagens tilsette skal gripe inn dersom barn blir utsette for krenkingar. Døme på krenkingar er utestenging frå leik, plaging, mobbing, vald eller diskriminering.

Dersom tilsette oppdagar at eit barn ikkje har det bra, må dei melde frå til styraren i barnehagen. I alvorlege tilfelle skal styrar melde frå til barnehageeigar.

Kommunens ansvar

Alle kommunar har ei lovfesta plikt til å tilby nok barnehageplassar. Ut over foreldrebetalinga har kommunen eit ansvar for å finansiere barnehagane, og kommunen gir tilskot til godkjende private barnehagar.

Det er barnehagemyndigheita i den enkelte kommune (bydel i Oslo) som skal sjå til at både kommunale og private barnehagar blir drivne i samsvar med regelverket, og barnehagemyndigheita skal gi rettleiing og føre tilsyn.

Statsforvaltaren rettleiar og fører tilsyn

Statsforvaltaren rettleiar kommunar og barnehagar etter barnehagelova, og fører tilsyn med kommunen (bydel i Oslo) som barnehagemyndigheit etter barnehagelova og tilhøyrande forskrifter. Statsforvaltaren kan i særlege tilfelle føre tilsyn med éin enkelt barnehage.

Statsforvaltaren er klageinstans

Statsforvaltaren behandlar klager på enkeltvedtak etter reglane i barnehagelova og tilhøyrande forskrifter. Dersom du ønskjer å klage på eit enkeltvedtak, sender du klagen til den instansen som har gjort vedtaket. Dersom denne instansen ikkje har gitt deg medhald i klagen din, skal klagen bli send vidare til Statsforvaltaren for endeleg behandling.

Vis meir

 

 


Publisert 11.11.2019

Rapportering 2019 - tilskudd for svømming i barnehager

Kunnskapsdepartementet tildeler midler for å stimulere kommunene til å gjøre en ekstra innsats rettet mot barns svømmeferdigheter. Tilskuddet skal bidra til at kommuner og frivillige organisasjoner kan gjennomføre tiltak for å gi barn i barnehage tilstrekkelig svømmeopplæring slik at barna blir trygge i vann.


Publisert 12.06.2019

Bærekraft - Fylkesmannens junimøte med barnehagemyndigheten

Bærekraftig utvikling som barnehagens verdigrunnlag, var hovedtema på Fylkesmannens fagsamling med barnehagemyndighetens i juni på Strand hotell, Fevik.


Publisert 27.03.2019

«Ledelse for læring i praksis»

Fylkesmannen i Agder arrangerte «Styrerkonferansen» den 27. mars 2019. 200 styrere fra hele Agder var samlet til en dag der ledelse i barnehagene var satt på dagsorden.


Publisert 21.02.2019

Nettkurs om barnehage-, skolemiljø og mobbing

Fylkesmannen i Agder oppfordrer barnehager og skoler som ønsker å videreutvikle kompetansen i å fremme gode og trygge miljø og forebygge mobbing og andre krenkelser om å søke på nettkurset om barnehage-, skolemiljø og mobbing. Søknadsfristen er 1. mars 2019.


Publisert 21.02.2019

3000 måltider før skolestart.

Mange barn spiser flere måltider i barnehagen enn de gjør hjemme, et barn som går i barnehage fra etterårsalderen vil rekke å spise 3000 måltider før skolestart. Derfor er bra mat i barnehagen avgjørende. 6.desember 2018 sendte Helsedirektoratet ut revidert utgave av Nasjonale faglige retningslinjer for mat og måltider i barnehagen.


Publisert 20.02.2019

Utlysning av tilretteleggingsmidler etter lokale prioriteringer - våren 2019

Barnehageeiere i Aust- og Vest-Agder kan søke Fylkesmannen i Agder om tilretteleggingsmidler for ansatte som tar ABLU eller deltid barnehagelærerutdanning, studieåret 2018/19.

Søknad sendes digitalt. Søknadsfrist: 1. april 2019. Bruk postadressen til barnehagen, så søknaden kommer til Fylkesmannen i ditt fylke.


Publisert 07.02.2019

Fylkesmannens Fagdag for barnehageansatte

Torsdag 7. februar hadde Fylkesmannen i Agder fagdag for barnehageansatte på Agder. Det samlet 500 ansatte om et aktuelt tema «Trygt og godt barnehagemiljø».


Publisert 14.11.2018

Rapportering 2018 - tilskudd for svømming i barnehager

Kunnskapsdepartementet tildeler midler for å stimulere kommunene til å gjøre en ekstra innsats rettet mot barns svømmeferdigheter. Tilskuddet skal bidra til at kommuner og frivillige organisasjoner kan gjennomføre tiltak for å gi barn i barnehage tilstrekkelig svømmeopplæring slik at barna blir trygge i vann.


Publisert 30.10.2018

Rett til barnehageplass – frist for rapportering

Kommunene i Aust- og Vest-Agder skal rapportere på om de innfrir retten til barnehageplass per. 1 desember 2018.


Publisert 28.09.2018

Satsing på kvalitet i Agder-barnehagene

Fylkesmannen har hatt møte med kommunene som barnehagemyndighet.