Barnevern

Oppdatert 12.03.2024

Barnevernets hovudoppgåve er å sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade helsa og utviklinga deira, får nødvendig hjelp og omsorg til rett tid. Barnevernet skal dessutan medverke til trygge oppvekstkår for alle barn og unge. Dersom du er misnøgd med barnevernet, kan du klage til Statsforvaltaren.

Kommunens oppgåver

Alle kommunar skal ha ei barnevernsteneste som utfører det daglege arbeidet etter barnevernslova. Barnevernstenesta skal setje i verk hjelpetiltak for barnet og familien. Hjelpa kan givast i form av råd og rettleiing, eventuelt i kombinasjon med andre hjelpetiltak. Vanlege hjelpetiltak er for eksempel barnehageplass, støttekontakt, råd og rettleiing og avlastningstiltak i heimen.

Barnevernstenesta har også ansvar for å gripe inn dersom tiltaka i heimen ikkje er tilstrekkelege for å sikre barnets behov. Barnevernstenesta kan då for ein periode i samråd med foreldra formidle plass i fosterheim eller på institusjon, eller på eit senter for foreldre og barn. Dersom eit barn skal plasserast utanfor heimen utan samtykke frå foreldra, må det gjerast vedtak om dette i barneverns- og helsenemnda.

Barn og unge har rett til å klage på barnevernet

Barn og ungdom som har kontakt med barnevernet, har rett til å klage. Du kan seie meininga di om det barnevernet gjer, slik at det kan bli betre. Det gjeld uansett om du bor heime, i fosterheim eller på barnevernsinstitusjon. Du kan klage på alt du meiner ikkje er rett. Statsforvaltaren skal passe på at barnevernet gjer jobben sin, og ei av dei viktigaste oppgåvene våre er å følgje med på at barnevernet følger lovar og reglar. Derfor kan du klage til oss!

Sei frå her

På denne sida kan du lese meir og sjå døme på kva andre barnevernsbarn har klaga på. 

Dersom det hastar veldig, du ringe Alarmtelefonen for barn og unge, tlf. 116 111.

Vi gir også råd og hjelper alle som tek kontakt med oss: barn, ungdom, besteforeldre, mamma, pappa, fosterforeldre, barnevernstenesta og barnevernsinstitusjonar. Viss du er vaksen og ønskjer å klage på barnevernet, ber vi deg bruke det digitale meldingsskjemaet Melding til Statsforvaltaren.

Barneverns- og helsenemnda

Barneverns- og helsenemnda har mynde til å ta avgjerder blant anna i saker om omsorgsovertaking og i saker som gjeld tvangsinngrep overfor ungdom med alvorlege åtferdsvanskar. Avgjerder som er tekne av barneverns- og helsenemnda, kan bringast inn for domstolane. Denne nemnda heitte tidlegare fylkesnemnda, men endra namn til barneverns- og helsenemda med den nye barnevernslova. 

Statsforvaltarens oppgåver

Statsforvaltaren fører tilsyn med barnevernsverksemda i kommunen. Dette inneber blant anna at Statsforvaltaren behandlar klager på saksbehandlinga i barnevernstenesta og tek stilling til om barnevernstenesta har utført arbeidet sitt etter barnevernslova og forvaltningslova.

Statsforvaltaren er klageinstans for enkeltvedtak som barnevernstenesta gjer etter barnevernslova. Dette vil i dei fleste tilfella vere saker der barn eller foreldre klagar over at dei ikkje får det hjelpetiltaket dei ønskjer.

Statsforvaltaren fører også tilsyn med at barn på barnevernsinstitusjonar får forsvarleg omsorg og god behandling. Vidare skal tilsynet sjå til at barna blir behandla omsynsfullt og med respekt for integriteten til den enkelte. Dette inneber blant anna at barn som blir utsette for tvang på ein barnevernsinstitusjon, kan klage til Statsforvaltaren.

Vis meir


Publisert 30.09.2019

«Historien om Stina» - oppfølging etter tilsynet med Sørlandet sykehus HF

Sørlandet sykehus HF (SSHF) har arbeidet grundig med forbedringsarbeid etter drapet på Sørlandssenteret 26. juli 2017.


Publisert 30.05.2018

Politiet og Barnevernstjenesten i Agder er tidlig ute med samarbeid om de alvorlige sakene!

Det har lenge vært ventet en veileder med nasjonale retningslinjer for samarbeid mellom politi og barnevernstjenesten ved mistanke om vold og overgrep i nære relasjoner. Nå lanseres den for en høring.


Publisert 24.05.2018

Oppfølging etter Stinasaken

I rapporten ble det avdekket at Sørlandet sykehus HF, Kristiansand kommune og Næromsorg Sør ikke hadde gitt forsvarlige tjenester - alle virksomhetene har gitt fyldige tilbakemeldinger innen fristen 1. mai. 


Publisert 02.03.2018

Også Fylkesmannen må jobbe annerledes.

Hva vi lærte av «Stina-saken».


Publisert 07.02.2018

Tilsynsrapportene etter drapet på Sørlandssenteret er klare

Rapportene handler ikke om drapet, men er tilsynsrapporter som vurderer kvaliteten på det tjenestetilbudet som har ligget i forkant av hendelsen. Hovedrapporten har fått navnet "Historien om Stina".


Publisert 26.09.2017

Nasjonal undersøkelse om samhandling rundt utsatte barn og unge

Fylkesmannen oppfordrer aktuelle offentlige instanser på Agder til å bli med i den nasjonale kartleggingen som gjelder barn og unge 0 til 24 år.


Publisert 17.08.2017

Plan for tilsyn med barnevern og helsetjenesten etter drapet på Sørlandssenteret

Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder har satt sammen et tilsynsteam med representanter fra Helse- og sosialavdelingen og Utdanning- og barnevernsavdelingen. Tilsynsteamet ledes av Fylkeslege Anne-Sofie Syvertsen, og teamet vil også få bistand fra Statens helsetilsyn.


Publisert 16.08.2017

150 deltakere på Fylkesmannens årlige frokostmøte under Arendalsuka

God samhandling rundt barn og unge som strever er ett aktuelt tema som engasjerer mange.


Publisert 01.08.2017

Tilsyn med barnevernet og helsetjenesten etter drapet på Sørlandssenteret

Fylkesmannen ser alvorlig på informasjonen som er mottatt og har besluttet å se nærmere på oppfølgingen 15-åringen fikk av Sørlandet sykehus og av barnevernet (både kommunalt og statlig).


Publisert 08.02.2017

Kurs i COS-P med rett til sertifisering

Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder arrangerer sertifiseringskurs i COS-P i samarbeid med Tilknytningspsykologene. Kurset gir deltakerne rett til å bli sertifisert i metoden, og dermed få tilgang til masse materiale på nettet.