Søknad om tillatelse til oppryddingstiltak i forurenset sjøbunn i Lundevågen, Farsund kommune

Høyringsfrist:
31. mars 2016 16:00

Prosjektgruppen «Rene Listerfjorder» søker om tillatelse til oppryddingstiltak i forurenset sjøbunn i Lundevågen, Farsund kommune. Uttalelser til søknaden må sendes skriftlig til Fylkesmannen innen 31. mars 2016.

Publisert 19.02.2016

Sjøsedimentene i Lundevågen i Farsund kommune er sterkt forurenset. Miljøgiftene utgjør en trussel for både organismesamfunnet i fjorden og human helse. Prosjektgruppen «Rene Listerfjorder» søker derfor om tillatelse til både tildekking og mudring av forurenset sjøbunn.

Forurensningen i Lundevågen

Sjøbunnen i Lundevågen er forurenset med både uorganiske miljøgifter (bl.a. arsen, kobber, kvikksølv) og organiske miljøgifter (bl.a. polyaromatiske hydrokarboner (PAH), polyklorerte bifenyler (PCB) og tributyltinn (TBT)). Forurensningskildene er sammensatte og skyldes i stor grad historiske utslipp.

I 1970 ble aluminiumsverket Elkem aluminium (i dag Alcoa Lista) startet opp, og frem til 1982 ble fast bek losset ved kai. I tillegg har Lundevågen en skipshistorie og har vært anløpssted for dampskip. Disse omfattende handels- og transportaktiviteter er trolig hovedkildene til PAH-forurensningen i fjorden. I tillegg kan bydrift og langtransportert forurensning ha bidratt til forurensningssituasjonen. 

Risikovurderinger og undersøkelser

Det er gjennomført kjemiske og biologiske undersøkelser, risikovurderinger og tiltaksrettede undersøkelser. Basert på disse er det laget en tiltaksplan.

Undersøkelsene gjennomført i 2014 tyder på at det ikke har skjedd en merkbar bedring i forurensningssituasjonen i tiltaksområdet siden 2006. De gjennomførte risikovurderingene viser at der foregår spredning av miljøgiftene fra sedimentene og at dette medfører negative effekter på organismesamfunnet i Lundevågen. Forurensningen medfører dessuten risiko for skade på human helse. Forurensningen i Lundevågen er ikke forenlig med miljømålene for området.

Omsøkte tiltak

«Rene Listerfjorder» søker derfor om tillatelse til å tildekke ca. 180 000 – 200 000 m2 fordelt på 4 tiltaksdelområder. Tildekkingslaget skal ha en mektighet på 30 cm, og det skal enten brukes skjellsand eller sand (anslått totalvolum er 65 000 m3). I tillegg søkes det om tillatelse til mudring av inntil 8 000 m3 ved 2 kaiområder (Kommunekaia og Industrikaia).

Anslått mudringsdybde er 50 cm. Muddermassene skal leveres til det planlagte strandkantdeponiet i Flekkefjord, eller annen godkjent mottak. Tre år etter at tiltakene er gjennomført skal nødvendigheten for ytterligere tiltak vurderes.

Søknadsdokumenter og høringsuttalelser

Alle søknadsdokumentene kan lastes ned fra denne siden, se lenker oppe til høyre. Dokumentene kan også fås ved direkte henvendelse til Fylkesmannen. Eventuelle uttalelser skal være skriftlige og sendes til Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder, Postboks 788 Stoa, 4809 Arendal eller som e-post til fmavpost@fylkesmannen.no innen 31. mars 2016.