Storøvelse i Trøndelag

42 kommuner i Trøndelag deltar i en omfattende beredskapsøvelse i begynnelsen av april måned. Nærmere 350 mennesker blir involvert i øvelsen.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 28.03.2019

Det er Fylkesmannen i Trøndelag som står bak «Øvelse Sodd 2019». Samtlige kommuner i fylket har fått tilbud om å delta i beredskapsøvelsen, og hele 42 kommuner har varslet at de skal øve. Hensikten med øvelsen er å bedre kommunenes evne til å håndtere en pandemi, samtidig som de skal ivareta kritiske samfunnsfunksjoner og kommunale tjenester. Øvelsen gjennomføres 3.april 2019.


Fylkesmannens rolle

Gjennom en egen instruks har Fylkesmannen ansvar for å samordne, holde oversikt over og informere om arbeidet med samfunnssikkerhet og beredskap i fylket. I tillegg skal Fylkesmannen være en pådriver og veileder for et målrettet og systematisk arbeid på beredskap- og samfunnssikkerhetsområdet, samt gjennomføre tilsyn på området. Øvelser med kommunene er et av flere tiltak for å støtte opp under Fylkesmannen oppgaver på området.

-Det er mye god læring i gode beredskaps- og kriseøvelser. I denne øvelsen er målet å øve og forbedre kommunens planverk og rutiner for å håndtere en situasjon som vil utfordre kommunens evne til tjenesteproduksjon. Derfor er det gledelig at så mange deltar, sier øvingsleder Henning Irvung hos Fylkesmannen i Trøndelag. 


Slås ut av pandemi

Scenarioet for øvelsen er pandemi – det vil si et sykdomsutbrudd som rammer svært mange mennesker og sprer seg over store deler av verden. Begrepet brukes hovedsakelig om infeksjonssykdommer. Et alvorlig utbrudd av en pandemisk influensa er ett av de mest utfordrende samfunnssikkerhetsmessige scenarioene vi kan se for oss. Av den grunn er også dette ett av scenariene som trekkes fram i risiko- og sårbarhetsanalysen for Trøndelag, ROS Trøndelag 2019.


Øvelse gjør mester

Meningen med øvelser er å bedre beredskapen og krisehåndteringen. Av den grunn legger Fylkesmannen stor vekt på evaluering etter øvelser. Dette for å finne mulige forbedringspunkter. Etter fjorårets øvelse sodd meldte deltakerkommunene over 200 tiltak og forbedringspunkt. Det handlet om alt fra anskaffelser av nødnett og satellittelefoner, ulike planer for å opprettholde forsyninger og innkjøp av nødstrømsaggregat mm. 

Fjorårets scenario slo ut kritisk infrastruktur over store deler av fylket, og øvelsen spilte opp mot NATO-øvelsen Trident Juncture.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Kontaktpersonar