Kaldt og surt vær gir stans i våronna

Det er kaldt og surt ute og våronna som starta friskt for et par uker siden er satt på vent. Dette gjør at våronna i de normalt tidlige områdene ligger an til å bli rundt 14 dager seinere enn det vi har vært vant til de siste årene.

Blir det bra vekstforhold framover kan det meste likevel bli bra, men for de som ønsker tidligvekster, er dette været selvsagt ikke gunstig.

Enga og høstsådd korn har greid seg bra gjennom vinteren, her er det positivt at det ikke for varmt og drivende når veksten starter.  

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 11.05.2020

Det er frustrerende for de i tidligområda når været slår seg vrang som nå. Fra 22. april til 5. mai ble det utført en del våronn, husdyrgjødsel ble kjørt ut og en del areal ble sådd, men få ble ferdige.

I de seine områdene av Trøndelag har våronna ikke kommet i gang, mange steder er det enda mye snø. Med kaldt vær og snøbyger innimellom går ikke snøsmeltinga så fort som en ønsker. Dersom langtidsvarselet slår til kan det her bli juni før det blir skikkelig våronn.

Tidligproduksjonen av grønsaker har gått greit så langt, men det står stille og plantene vokser lite.  Det er mye planter på kjølelager som ikke har kommet i jorda. Det er satt litt fabrikkpotet, men storparten gjenstår.

Det går også seint med jordbæra når temperaturen er lav. Her ser en ennå ikke blomsterstilkene og en er ifølge produsenter ca. 10 dager seinere enn normalt.

De siste årene har vi blitt vant til tidligere våronn og lengre vekstsesong enn før. I år er våren av den kjølige typen, og vi må tilbake til 60-tallet for å finne tilsvarende lave vårtemperaturer. Vi håper på mer varme, det vil gjøre godt både for plantevekst og folk.

Gaute Evenhus, grønnsakprodusent i Åsen i Levanger, forteller at han snart er ferdig med pløyinga, og at han vil så gulrot og rødbeter når forholdene tillater det. Han planter vanligvis kålrot første uka i mai, men i år vil han ikke plante før 1. juni.

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Kontaktpersonar