Nedskalering av melkeproduksjonen i Trøndelag

Melkeproduksjonen skal reduseres med 7% i løpet av ett år.

Dette innhaldet er meir enn eitt år gammalt. Informasjonen kan derfor vere utdatert.

Publisert 06.11.2019

Forbruket av melk og melkeprodukter og kua sin melkeproduksjon varierer gjennom året. Det er et mål alltid å produsere nok melk til forbrukerne. I enkelte perioder har det derfor blitt produsert for mye melk. Det er denne overskuddsmelka, som med økonomisk støtte, har blitt eksportert til utlandet i form av Jarlsbergost. Fra 2020 faller denne støtten bort. Det er årsaken til at den samla melkeproduksjonen i hele landet må reduseres med rundt sju prosent. Trøndelag må også redusere sin produksjon med sju prosent.

For å klare denne reduksjonen har jordbruket og staten blitt enige om en løsning. Avtalen innebærer både oppkjøp av melkekvoter og at hver melkebonde får levere mindre melk.

Oppkjøp av melkekvoter

Målet er å kjøpe opp 40 mill. liter gjennom en midlertidig statlig oppkjøpsordning innen 1. april 2020. Oppkjøpet vil for Trøndelag utgjøre nesten 9 mill. liter.

Staten vil her kjøpe opp 80 prosent av melka, de øvrige 20 prosent må omsettes gjennom ordinært salg. Prisen på det statlige oppkjøpet er fastsatt på forhånd. For Trøndelag er prisen 14 kroner per liter melk. Denne prisen tilsvarer den vanlige prisen for salg av melkekvoter. Innmeldingen av salget starter 1. januar 2020. Det er «først til mølla» prinsippet som gjelder. Når målet om oppkjøp er nådd stoppes prosessen, senest 1. april.

Beregningen for størrelsen på nedskaleringen gjøres på grunnlag av produksjonsregionens grunnkvote for 2019. Trøndelag sin grunnkvote er 353 mill. liter, dette utgjør 22 prosent av landets samla melkekvote.

Hver bonde får levere mindre melk - «ostehøvelprinsippet»

Nedskaleringen betyr også at hver enkelt melkeprodusent kan produsere mindre av sin melkekvote. Hver enkelt bonde vil da få levere mindre melk fra 2020. Staten, ved Landbruks- og Matdepartementet vil etter drøftinger med Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag fastsette hvor mye fastsette hvor mye som kan produseres i løpet av november og desember. Med denne reduksjonen ønsker en å oppnå balanse i markedet.  Omfanget vil da også bli klart, og vil på landsbasis trolig ligge på rundt 60 mill. liter.

Mer bakgrunnsstoff for nedskaleringen hos Landbruks- og Matdepartementet

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.