Oppdatert informasjon - Høring - søknad om tillatelse til deponering av rene jord- og steinmasser - Bjørka massedeponi - Trondheim kommune

Høyringsfrist:
20. mars 2020 23:59

Ramlo Sandtak søker om tillatelse etter forurensningsloven til deponering av rene jord- og steinmasser på Bjørka massedeponi i Trondheim kommune. 

Publisert 24.01.2020

Vi vil på bakgrunn av henvendelser fra berørte parter komme med en presisering om denne høringen.

Dette er ikke et nytt deponi

Det er ikke planlagt oppstart av et nytt deponi på Bjørka, eller drift utover det som allerede er regulert i gjeldende reguleringsplan for området.

Hva har Ramlo Sandtak søkt om, og hvorfor?
Ramlo Sandtak har søkt om tillatelse etter forurensningsloven til drift av deponiet. Tidligere kunne slike deponi drives uten tillatelse etter forurensningsloven, men som en konsekvens av at praksisen av behandling av denne typer saker er innstrammet, har vi bedt alle aktører som driver rene masse-deponier, om å søke om tillatelse etter forurensningsloven.

Klagebehandling
Vi har i etterkant av at søknaden ble lagt på høring, blitt kjent med at det foregår en klagesaks-behandling, som vår Kommunal- og justisavdeling er ansvarlig for. Vi går ikke videre med behandling av søknaden før det foreligger en avklaring i klagesaken.

Hva vil en tillatelse inneholde?
Hvis Fylkesmannen gir en tillatelse til deponiet, vil vi stille vilkår for driften. Vi kan regulere forurensning fra massedeponiet, herunder støy, støv og avrenning til bekker og vassdrag etc.

Overskytende jord- og steinmasser (overskuddsmasser) som oppstår i forbindelse med samferdselsutbygging og andre anleggsarbeider regnes som næringsavfall, selv om massene ikke er forurenset av helse- eller miljøfarlige stoffer ("rene"). Næringsavfall skal leveres til godkjent mottak dersom det ikke kan gjennomgå gjenvinning. Med godkjent mottak menes mottak/anlegg som har tillatelse etter forurensningsloven.

Ramlo Sandtak har søkt om tillatelse til å deponere ca. 800 mrene jord- og steinmasser daglig (totalt ca. 120 000 mårlig) på gnr. 112 bnr.1 og gnr. 113 bnr. 1 i Trondheim kommune, i en periode på fem år. Søknaden er i tråd med gjeldende reguleringsplan av 18.02.2016 (Bjørka, del av 112/1 og 113/1, planid: r20130050). Området er regulert til LNF-formål med bestemmelsessone for midlertidig massedeponi for rene masser i 5 år. 

Vedlagt søknaden (tilgjengelig til høyre) følger relevante dokumenter.

Søknaden legges også ut til offentlig gjennomsyn i Trondheim kommune og blir kunngjort i Adresseavisen.

Eventuelle merknader og kommentarer til søknaden sendes til Fylkesmannen i Trøndelag, postboks 2600, 7734 Steinkjer eller til fmtlpost@fylkesmannen.no innen 20. mars 2020.