Fiskeforvaltning

Oppdatert 14.02.2024

Statsforvaltaren har ansvar for forvaltninga av laks og sjøaure, sårbare bestandar av innlandsfisk og fisk i regulerte vatn.

Statsforvaltaren samlar inn fangststatistikk frå lakse- og sjøaurefisket, registrerer deltaking i sjølaksefisket og deler ut tilskot frå det statlege fiskefondet. Overvaking er viktig for å kunne ta vare på og styrkje fiskebestandane. Statsforvaltaren har tett kontakt med grunneigarar og jakt- og fiskelag, og samarbeider tett med politiet, Statens naturoppsyn og Kystvakta om oppsyn med fiskeressursane.

Miljødirektoratet har ansvar for fiskereguleringar i elv og sjø og utarbeider forskrifter for fiske av laks og sjøaure.

Fylkeskommunen har ansvar for innlandsfisk av ikkje-trua bestandar i vatn som ikkje er regulerte. Fylkeskommunen har også ansvar for tildeling av fiskeoppdrettskonsesjonar.

Vis meir

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Publisert 23.03.2022

Nedgang i laksefangsten i nordlandselvene - pukkellaks i frammarsj

I 2021 ble det rapportert inn en totalfangst av avlivet og gjenutsatt laks fra nordlandselvene på 28,1 tonn. Dette er en nedgang på 6,4 tonn fra 2020.


Publisert 01.03.2022

Åpner for fiske i flere vassdrag

Miljødirektoratet foreslår å åpne for fiske i noen mindre vassdrag i Nordland. Dette er vassdrag som nå har fått på plass rutiner for rapportering av fangst av laks, sjøørret og sjørøye. Fristen for å uttale seg til den pågående høringen er 31. mars.


Publisert 31.05.2021

Nye regler for fiske i vassdrag og elvemunninger

Statsforvalteren i Nordland har revidert fylkesforskriften om

  • fiske etter innlandsfisk i vassdrag med anadrome laksefisk (laks, sjøørret og sjørøye),
  • fiske utenfor elvemunninger og kraftverksutløp, samt om
  • nedsenking av garn ved fiske i sjøen.

Den nye forskriften trer i kraft fra 1. juni.


Publisert 16.04.2021

Registrering for fiske med laksenot i 2021

Det er i år innført kraftige innstramminger i reglene for bruk av kilenot for fiske etter laks i sjøen. Kun tre fjordområder i Nordland blir åpnet for notfiske i år.


Publisert 29.03.2021

Høring av nye regler for fiske i vassdrag og elvemunninger

Statsforvalteren i Nordland skal nå revidere fylkesforskriften som regulerer fiske i vassdrag med anadrome laksefisk (laks, sjøørret og sjørøye), fiske utenfor elvemunninger og kraftverksutløp, samt nedsenking av garn ved fiske i sjøen. Fristen for å komme med innspill til høringsforslaget er 10. mai 2021.


Publisert 25.03.2021

Hvordan står det til med laks, sjøørret og sjørøye i Nordland?

I 2020 ble det gjennomført mange undersøkelser av ulike fiskebestander i Nordland. Status ser ut til å være uforandret. Det er ytterst få laksebestander som tåler en normal beskatning, og mange bestander tåler ingen beskatning. 


Publisert 24.03.2021

Økt laksefangst i nordlandselvene

I 2020 ble det innrapportert en totalfangst av avlivet og gjenutsatt laks fra nordlandselvene på 34,5 tonn. Dette er en økning på 20,3 tonn fra bunnåret 2013.


Publisert 23.03.2021

Innstramminger i fisket etter laks og sjøørret

Miljødirektoratet har nå fastsatt nye fiskeregler for fisket etter laks, sjøørret og sjørøye. Laksefiske i sjøen begrenses. Det samme gjelder for elver med lite laks og der rapporter om fangst mangler


Publisert 18.12.2020

Ranavassdraget er endelig friskmeldt etter langvarig kamp

Mattilsynet vedtok den 10. desember å friskmelde Ranavassdraget for Gyrodactylus salaris. Med dette er forhåpentligvis den fryktede lakseparasitten fjernet fra alle tidligere infiserte vassdrag i Nordland.

 


Publisert 08.10.2020

Oppsummering av uttalelser til nye forskrifter om fiske etter anadrome laksefisk

Fylkesmannen har oppsummert uttalelsene som har kommet til foreslåtte forskrifter om regulering av fiske etter laks, sjøørret og sjørøye fra 2021.