Søknad om utfylling i sjø - Sørarnøy - Gildeskål

Høyringsfrist:
15. februar 2021
Planlagte utfyllingsområder ved Buskjæret. Prøvestasjoner for sedimentundersøkelser er også vist (ST1-ST7).

Gildeskål kommune har søkt Statsforvalteren om tillatelse til tiltak i sjø i forbindelse med at det planlegges etablering av blant annet ny industrikai.

Publisert 15.01.2021

Om tiltaket

Det søkes om tillatelse til to utfyllinger i sjø ved Buskjæret på Sørarnøy i Gildeskål. I det ene området søkes det om å fylle ut 40000 kubikkmeter sprengsteinsmasser over et areal på 7000 kvadratmeter. I det andre området planlegges det å fylle ut 12000 kubikkmeter sprengstein over et areal på 3300 kvadratmeter. Dette for å etablere bl.a. ny industrikai, oppstillingsplass for trailere og parkeringsplass for ambulanse. Prosjektet planlegges gjennomført i løpet av første halvår 2021.

Forurensning

Det har blitt tatt prøver av sjøbunnen fra 6 stasjoner fra begge områdene totalt. Resultatene viste at det er påvist konsentrasjoner av tjærestoff (PAH-forbindelser) i moderat til dårlig miljøstand i fire av de analyserte prøvene. I tillegg ble antibegroingsstoffet TBT påvist i dårlig miljøstand i én prøve. Resten av de analyserte stoffene ble påvist i god miljøtilstand.

Naturverdier

Det er registrert én fugleart (krykkje) av særlig stor forvaltningsinteresse i nærheten av utfyllingslokalitetene i Naturbase. Det er ikke registrert fiskeriinteresser i nærheten av tiltaksområdet.

Høring

Søknaden legges også til offentlig gjennomsyn hos Gildeskål kommune.

Ytterligere opplysninger kan fås ved henvendelse til Statsforvalteren i Nordland, telefon 75 53 15 50. Eventuelle merknader til søknaden kan sendes til sfnopost@statsforvalteren.no eller til postboks 1405, 8002 Bodø innen 15. februar 2021.