Psykisk helse og rus

Oppdatert 26.02.2024

Retten til helse- og omsorgstenester likestiller somatisk og psykisk sjukdom, skade eller liding, rusmiddelproblem, sosiale problem eller nedsett funksjonsevne. Kommunane har ei sentral rolle i å identifisere, utgreie, behandle og følgje opp personar i målgruppa.

Eit godt lokalt rus- og psykisk helsearbeid byggjer på samarbeidsstrukturar som fremjar heilskaplege og koordinerte tenester for den enkelte på tvers av fag, tenester og sektorar. Kapasitet, tilgjenge, heilskaplege og samtidige tenester blir vektlagt, og kvalitet, kompetanse og kunnskapsbasert praksis skal prege tenestene. Tenestene skal dessutan organiserast og utformast med tanke på eit brukar- og meistringsperspektiv. 

Samtidige lidingar

Personar som har både eit rusproblem og ei psykisk liding brukar ofte rusmiddel på ein øydeleggande måte. Denne pasientgruppa har fått meir merksemd dei siste åra, men det er likevel mye som manglar når det gjeld utgreiing, behandling og anna oppfølging.

Lokalsamfunnet er ein viktig arena for rusmiddelførebyggjande arbeid. Barnehagar, skular, fastlegar, helsestasjonar, arbeidslivet og ulike fritidsarenaer tek del i arbeidet som skal redusere helseskader og negative sosiale konsekvensar av rusmiddelbruk.

Tverrfagleg innsats

Barn og ungdom med føresette som blir alvorleg sjuke, skal spesielt takast vare på, også når årsaka er psykiske helseproblem og/eller rusmisbruk. Kommunar og fylkeskommunar skal koordinere innsatsen overfor barn og unge med samansette problem. Statsforvaltaren følgjer med på denne tverrfaglige innsatsen.

Statsforvaltarens oppgåver er retta mot kommunens tenestetilbod, også i samhandling med spesialisthelsetenesta. Oppgåvene omfattar kompetansehevande tiltak, nettverksbygging, tilskotsordningar, kartleggingar og tilsyn. Statsforvaltaren er klageinstans om du ønskjer å klage på helse- og omsorgstenestene du får, eller om du meiner at du ikkje får dei helse- og omsorgstenestene du har krav på.

Tvang

Rett bruk av tvang kan gi menneske verdigheit og sikre at den som er alvorlig sjuk, blir teken vare på av helse- og omsorgstenesta også når han eller ho ikkje kan samtykkje til helsehjelp eller ta ansvar for seg sjølv. Her kan du rese meir om rettane dine når helse- og omsorgstenesta brukar tvang.

 

Vis meir

Fann du det du leitte etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønskjer at vi skal svare deg.

Publisert 26.06.2018

Evalueringsrapporter rus

To nye rapporter publisert av Helsedirektoratet.


Publisert 17.01.2017

IS-24/8 - kommunalt psykisk helse og rusarbeid

Rapporten er nå publisert.


Publisert 30.12.2016

Rapportering av tilskudd til kommunalt rusarbeid tildelt i 2016

Rapporteringsfristen er 1.februar 2017. Rapporteringsskjema finner du i høyremenyen.


Publisert 30.05.2016

2.gangs kunngjøring av tilskudd til Psykologer

Det er fortsatt mulig å søke om tilskudd til Psykologer i de kommunale helse- og omsorgstjenestene kap 765.60 for 2016.


Publisert 11.01.2016

Opptrappingsplan for rusfeltet 2016-2020

Regjeringen trapper opp innsatsen på rusfeltet med 2,4 milliarder i perioden 2016 - 2020.


Publisert 30.12.2015

Tilskudd

Tilskudd til bruker- og pårørendearbeid innen rus- og psykisk helsefeltet er nå kunngjort på Helsedirektoratets netttsider.


Publisert 23.11.2015

Tilskudd til personer med sammensatte hjelpebehov

Tilskudd til "Tilbud til voksne med langvarige og sammensatte behov for tjenester og barn og unge med sammensatte hjelpebehov" over Statsbudsjettets kap 765 post 60 for 2016. Frist 1. februar 2016


Publisert 23.11.2015

Tilskudd til kommunalt rusarbeid over statsbudsjettet kap 765 post 62 for 2016

Frist: 1.februar 2016

 


Publisert 23.10.2015

Brukerplan 2016

KoRus-Nord inviterer i samarbeid med Fylkesmannen alle kommuner i Nordland til opplæring i kartleggingsverktøy BrukerPlan.


Publisert 08.06.2015

Konferanse folkehelse, rus og psykisk helse - Stokmarknes 23. - 24. september 2015

Flerfaglig og fleretatlig konferanse om samarbeid 2015

Fylkesmannen i Nordland inviterer sammen med Nordlandssykehuset, Marborg/Rio, NAV, KoRus Nord, Napha, RKK og kommunene til konferanse om folkehelse, rus og psykisk helse.


Les dette før du sender informasjon

E-post:

For å sikre at din henvendelse blir behandlet også ved fravær hos saksbehandler skal e-post sendes til vårt postmottak: sfnopost@statsforvalteren.no 

Sikker melding:

Ikke send personsensitive opplysninger (personnummer, informasjon om helsetilstand o.l.) i e-post. "Sikker melding" kan benyttes til sikker sending av meldinger og dokumentasjon:

Brevpost:

Du kan også sende din henvendelse til vår postadresse:

Statsforvalteren i Nordland, Postboks 1405, 8002 Bodø

Telefon:

Du kan kontakte oss på 75 53 15 00 (sentralbord).