Skrantesyke på Hardangervidda

Sentrale personer fra Villreinnemnder og -utvalg var samlet i Eidfjord for å drøfte problemstillingene vi står oppe i, og hvordan den lokale forvaltningen kan bidra mest mulig konstruktivt i det videre arbeidet. Funnet av skrantesjuke på Hardangervidda krever nå alle aktører i villreinforvaltningen sitt fulle fokus.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 25.09.2020

Mattilsynet, Miljødirektoratet, Veterinærinstituttet og andre fagmiljøer drøfter mulige strategier og tiltak for å håndtere smitten på Hardangervidda. I denne fasen er det viktig at myndighetene gir lokal forvaltning reell mulighet til å delta fordi vi er nærmest der det skjer, og utgjør det viktige bindeleddet til rettighetshavere og jegere, skriver villreinnemnda for Hardangerviddaområdet og villreinnemnda for Nordfjella, Fjellheimen og Raudafjell i en pressemelding.

- Vi må få på plass et mye bedre kunnskapsgrunnlag før vi setter i verk drastiske tiltak. Det er ikke lenger godt nok å «adoptere» erfaringar fra skrantesyke på hjort i Nord Amerika. Norge må ta plass i førersetet når det gjelder kunnskapsbygging om villrein og skrantesyke, sier Endre Lægreid, leder i Villreinnemnda for Hardangerviddaområdet.

Lokale forvaltningsorgan ønsker å arbeide for, og også bidra til, at man får på bordet et best mulig faktagrunnlag for videre håndtering. Vi ønsker å spille på lag med de nasjonale myndighetene og gi konstruktive innspill til prosessen videre. Dette forutsetter at myndighetene er villig til å lytte på de råd og innspill de får. Vi støtter videre idèen som er lansert om at Norge må ta et ansvar for å lede an i forskning på cwd og villrein. Norge har fra før av et internasjonalt ansvar for villrein og det er ikke lenger godt nok å «adoptere» erfaringer og kunnskap fra cwd på hjort og elg i Nord Amerika.
Mattilsynet har ansvar for smittevern og dyrehelse og representantene fra lokal villreinforvaltning er opptatt av at dyrevelferd står i fokus når strategier og tiltak drøftes.

Lang erfaring fra jakt og forvaltning gjør at gruppa mener å ha mye å bidra med for å sikre at dyra ikke blir unødig presset.

Alle praktiske tiltak, enten det er tellinger, uttak av dyr for prøvetaking o.l. må drøftes med lokal forvaltning, som kjenner områdene best. Per i dag er det ikke kjent hvilken strategi Mattilsynet vil velge for å bekjempe sykdommen, men gruppa mener det ble gjort mye erfaringer i Nordfjella man må ta med seg i det videre arbeidet.

Deltakere på møtet var:
Villreinnemnda for Hardangerviddaområdet: Endre Lægreid (leder), Egil Rønning (sekretær)
Villreinnemnda for Nordfjella, Fjellheimen og Raudafjell: Runar Tufto (leder), Olav J Bøtun (nestleder), Siri W. Bøthun (sekretær)
Hardangervidda villreinutvalg: Henning Poulsson (leder), Svein Erik Lund (sekretær)
Villreinutvalet for Nordfjella: Sigmund Tveitehagen (leder), Harald Skjerdal (sekretær)
Raudafjell villreinutval: Odd Ohnstad (leder)
Lars Nesse CWD-koordinator for kommunene i Nordfjella