Signalkreps ulovlig satt ut i nedre Glomma

For første gang er det observert ulovlig utsetting av signalkreps i nedre Glomma. Fylkesmannen vurderer å anmelde saken til politiet.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 22.09.2020

Signalkreps er en art som kommer fra Nord-Amerika. Den er en sterk konkurrent til den sårbare edelkrepsen som er klassifisert på norsk Rødliste som «sterkt truet».

- Signalkrepsen kan ikke ha kommet hit av seg selv og er satt ut ulovlig. Fylkesmannen vurderer sterkt å anmelde miljøkriminaliteten til politiet. Ingen har lov til å sette ut nye arter i vann og vassdrag uten en tillatelse. Hvis noen har tips om forhold rundt den ulovlige utsettingen så bes de ta kontakt med Fylkesmannen, sier seksjonssjef Hilde Sundt Skålevåg i klima og miljøvernavdelingen.

Krepsepest

Signalkrepsen er også bærer av krepsepest. Analyser tatt av Mattilsynet bekrefter krepsepest i nedre Glomma.

- Dette er et trist. Funnet av signalkreps betyr at fremtidige planer om å få edelkrepsen tilbake i nedre Glomma er ødelagt og med det all den glede og betydning krepsefiske har hatt for befolkningen. Det ble fanget edelkreps oppstrøms, men denne vil nå dø som følge av krepsepest, fortsetter Sundt Skålevåg.

I et så stort vassdrag som Glomma er det umulig å fjerne signalkrepsen. Erfaringer fra tilsvarende ulovlige utsettinger i Haldenvassdraget er at signalkrepsen sprer seg år for år i vassdraget og edelkrepsen dør ut.

Funnet i Nedre Glomma

Signalkrepsen er funnet på et begrenset område i nedre Glomma mellom Solbergfoss og Kykkelsrud kraftverk under en prøvekrepsing utført av Norconsult på oppdrag fra Indre Østfold kommune. Fylkesmannen har umiddelbart iverksatt nye krepseundersøkelser for å fastsette utbredelsen i nedre Glomma. Mattilsynet planlegger tilsvarende undersøkelser av utbrudd av krepsepest. Det er et håp om at Solbergfoss kan være et vandringshinder for signalkreps slik at den ikke kommer seg opp videre i Glomma.

Det er usikkert hvor signalkrepsen kommer fra, men signalkreps er ulovlig satt ut i Haldenvassdraget og finnes i Stora Lee, begge nærliggende lokaliteter. Det er tatt prøver av signalkrepsen for å finne nærmer ut hvor den stammer fra.

Ikke lov å krepse etter signalkreps

Det er ikke lov til å fiske på signalkreps siden å hente opp signalkreps kan øke faren for at den blir flyttet til nye vann og vassdrag og dermed spres som art og med krepsepest. Mattilsynet har også fastsatt en egen bekjempelsesforskift for krepsepest i Glomma helt opp til Braskereidfoss i Hedmark.