Søknad om revidert tillatelse - Indre Østfold Renovasjon IKS, Stegen avfallsanlegg i Indre Østfold kommune

Høringsfrist:
15. oktober 2020 23.30

Fylkesmannen har mottatt søknad fra Indre Østfold Renovasjon IKS om revidert tillatelse etter forurensningsloven for Stegen avfallsanlegg, gbnr. 57/2/1 m.fl. i Indre Østfold kommune.

Publisert 26.08.2020

Bakgrunn

Indre Østfold Renovasjon IKS har tillatelse datert 3.12.2008, sist endret 13.10.2016, etter forurensningsloven til deponi- og avfallsaktivitet på Stegen avfallsanlegg gbnr. 57/2/1 m.fl. i Indre Østfold kommune.

Virksomheten søker nå om økt driftstid og økt avfallsaktivitet noe som krever endring av gjeldende tillatelse.

Da eksisterende tillatelse er fra 3.12.2008, ser Fylkesmannen behov for å revidere dagens tillatelse slik at den er i overenstemmelse med dagens krav til denne type virksomhet.

Dagens tillatelse

Indre Østfold Renovasjon IKS har i dag tillatelse til følgende aktiviteter ved anlegget på Stegen:

Deponering:

  • deponering av ordinært avfall (33000 tonn/år) og inert avfall (10000 tonn/år)
  • deponering av visse typer farlig avfall;
    • avfall fra sandblåsing (500 tonn/år)
    • slam fra oljeutskillere (500 tonn/år)
    • kassert utstyr som inneholder fri asbest (100 tonn/år)
    • asbestholdig isolasjonsmaterialer (100 tonn/år)

Andre avfallsaktiviteter:

  • Mottak og omlasting av husholdningsavfall og andre utsorterte avfallstyper
  • Mottak og omlasting av farlig avfall
  • Drift av gjenvinningsstasjon, deriblant lager av totalt 100 tonn farlig avfall
  • Ettermodning av inntil 10 000 tonn (TS) kloakkslam og lignende pr år
  • Mellomlagring av inntil 5000 tonn trevirke pr. år (rent og urent)
  • Mellomlagring av inntil 500 tonn trykkimpregnert trevirke pr år
  • Kompostering, jordvasking eller deponering av inntil 100 000 tonn lett forurenset jordmasse (tilstandsklasse 2-4) pr år
  • Kompostering av oljeforurenset masse
  • Kompostering av hage/parkavfall pr år
  • Lagring i inntil 3 år av utsorterte fraksjoner til gjenvinning (treflis, jordmasser metallskrap, glass, dekk etc.)
  • Mellomlagring av inntil 10 000 tonn (lagret samtidig) ballet næringsavfall

Driftstid:
Driftstid tirsdag, onsdag og fredag fra kl. 06.00 - 18.00.
Driftstid mandag og torsdag kl. 7:30-19:00, og lørdag kl. 07.00-15.00.

Omsøkte nye aktiviteter

Ved siden av dagens aktiviteter søker Indre Østfold Renovasjon IKS om følgende nye aktiviteter, økte rammer og økt driftstid:

  1. mottak og sortering av inntil 30 000 tonn/år blandet næringsavfall som er    restavfall til forbrenning. Kverning og balletering innendørs, inntil 30 000 tonn/år.
  2. behandling av inntil 40 000 tonn/år bunnaske før deponering. Asken legges i ranker for modning og siktes for å få ut metallene
  3. kverning av 50 000 tonn/år trevirke utendørs på asfaltert dekke med oppsamling av avrenning
  4. utendørs lagring av til enhver tid inntil 30 000 tonn ballet næringsavfall, 5 000 tonn trevirke, 500 tonn trykkimpregnert trevirke som er farlig avfall og 2 000 tonn ballet husholdningsavfall som er rest etter utsortering av våtorganisk (matavfall)
  5. økt driftstid til mandag-fredag kl. 06-21 og lørdag kl. 06-18

Området er i kommuneplanen hovedsakelig avsatt til offentlig bebyggelse- avfallsbehandling. Deler av området er regulert til fyllplass gjennom en eldre regulering fra 1976. Deler er regulert til renovasjonsanlegg i «Detaljregulering for del av Stegen avfallsanlegg, gnr/bnr. 57/2 m.fl.» av
16.02.2017.

Formålet med kverning av avfall er å komprimere avfallet og redusere transportbehovet ut fra anlegget. IØR har gjort en risikovurdering av omsøkt kverning. Avfallskvernen er plassert på betongblokker på asfaltert dekke. Det fremgår i søknaden at kverning av restavfall og emballering i plast vil skje i telthall, uten avrenning og med minimal risiko for flygeavfall.

I henhold til søker forventes det ikke utslipp til luft som følge av kverning av restavfall innendørs eller kverning av trevirke utendørs. Ved behov fuktes det lett under kverningen for å hindre støving. Lukt anses ikke å være et vesentlig miljøaspekt, da det ikke er mottatt eksterne klager på lukt. Det vil allikevel tas hensyn ved å ha kort omløpstid for avfallsfraksjoner.

Det er gjort støyberegninger i 2014 i forbindelse med regulering av området, og siden den gang er boliger som den gang var støypåvirket over grenser i T-1442/2012 revet eller støyskjermet. Det er utført støymålinger i juni 2020 for å dokumentere lydnivået som virksomheten bidrar med til omgivelsene. Målingene er ikke gjort i samsvar med veileder[1], men virksomheten mener at det ikke er ventet overskridelser av gul sone med dagens aktivitet. Fylkesmannen vil be om støyberegninger som inkluderer omsøkte ny aktivitet før vi behandler ferdig søknaden om revidert tillatelse.

IØR opplyser at omsøkt økt aktivitet forventes å gi en økning i trafikk for tunge kjøretøy fra ca. 0,6 kjøretøy per time til ca. 1 kjøretøy per time. Det ble gjort en trafikkvurdering i september 2016 og er siden blitt etablert en ventesone for å unngå at disse skal skape kø ved innkjøring fra Fv. 115 og på mottaksområdet.

Sigevannet fra deponiet føres fram til en felles kum hvor det måles, sedimenterer og prøvetas, før overføring til AHSA interkommunale renseanlegg. Fylkesmannen ser det som viktig at vann fra øvrige aktiviteter enn deponeringen ledes utenom deponimassene slik at en reduserer mengden sigevann.

IØR beskriver i søknaden at det er planlagt mer innbygging av aktiviteter i hall og/eller med klimavern[2]. Det er også planlagt mer tette dekker av asfalt og betong. Overvann fra telthall, betongplate og asfalterte områder skal på sikt ledes til overvannssystemet og en fordrøyningsdam for overvann som er under bygging. Utslipp fra fordrøyningsdammen er planlagt til Løkenbekken som renner langs Fv. 115.

IØR Stegen avfallsanlegg og deponi har de siste par årene hatt økt fokus på opplæring, drift og vedlikehold av gassanlegget. Rundt 85 % av den gassen som samles opp energiutnyttes til oppvarming.

Enkelte av aktivitetene ved Stegen avfallsplass og deponi vil, etter foreløpige vurderinger, være omfattet av BAT-konklusjoner for avfallsbehandling. Norske myndigheter er gjennom EØS- avtalen pliktig å implementere disse konkusjonene for beste tilgjengelige teknikker (BAT) i tillatelser etter forurensningsloven for de avfallsaktiviteter som er omfattet senest innen 10.08.2022. Det pågår en prosess og dialog med de virksomhetene dette gjelder.

I henhold til forurensningsforskriften § 36-8 blir søknaden fra IØR lagt ut til offentlig gjennomsyn. Søknaden kan leses i menyen til høyre.

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Fylkesmannen innen 15.10.2020. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til fmovpost@fylkesmannen.no, eller per post til Fylkesmannen i Oslo og Viken, Postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med referanse «høringsuttalelse i sak 2019/49385.

Informasjon om videre saksgang

Etter at eventuelle høringsuttalelser har kommet inn til Fylkesmannen i Oslo og Viken, vil de bli forelagt søker til uttalelse, før Fylkesmannen fatter vedtak i saken.

 

[1] Veileder til retningslinje T-1442 «Behandling av støy i arealplanleggingen».
[2] Med klimavern menes overbygg, tett konteiner eller lignende slik at avfall ikke kommer i kontakt med vann.