Høring av forslag om vern av to skogområder i Sarpsborg og Våler kommuner

Høringsfrist:
22. juli 2019

Det meldes med dette at forslag om naturreservat for området Asbjørnåsen i Sarpsborg og Våler og Bråneåsen i Sarpsborg kommune er sendt på høring. Alle som ønsker det kan gi uttalelse i saken. Frist for å avgi uttalelse er 22. juli 2019.

Publisert 16.05.2019

Formålet med høringen er å få synspunkter på verneforslagene, både avgrensningen av området og verneforskriften (bestemmelsene for området). Etter høringen vil Fylkesmannen vurdere alle uttalelser som er mottatt og vurdere om det er grunnlag for å gjøre endringer eller tilpasninger av verneforslagene. Deretter sender Fylkesmannen sin anbefaling i saken til Miljødirektoratet som behandler saken videre.

Avgrensning – areal

Området Asbjørnåsen ligger nord i Sarpsborg og sørøst i Våler kommune. Bråneåsen ligger nordvest i Sarpsborg ca 1 km sør for Ravnsjø. Avgrensningen fremgår av vernekartet, som kan lastes ned under «Dokumenter». Asbjørnåsen er ca. 1456 dekar og Bråneåsen ca. 257 dekar. Grunneier i begge områdene er Statskog SF.

Formålet med vernet

Vern av skog er en prioritert miljøvernoppgave for å bevare biologisk mangfold. Stortinget har satt et mål om 10 prosent vern av skogarealet i landet. Formålet er generelt å sikre et representativt utsnitt av både det typiske og sjeldne i norsk skognatur. De aktuelle områdene domineres av eldre naturskog, særlig bør de mer produktive furuarealene nevnes. Også gammel lavereliggende granskog er et viktig innslag i områdene. Områdene har god arrondering. Det er en målsetting å beholde verneverdiene i mest mulig urørt tilstand, og eventuelt videreutvikle dem.

Hva innebærer vernet?

En fredning vil få konsekvenser for bruk og utnyttelse av områdene. Verneformålet tilsier at skogen skal gis fri utvikling uten hogst eller fjerning av døde eller døende trær. Tiltak som medfører endringer i naturmiljøet vil være forbudt slik som økonomisk motivert skogskjøtsel, grøfting, bygging, nydyrking, motorferdsel o.l. Tradisjonelt friluftsliv, jakt, fiske og beite vil være tillatt. Påregnelig bruk av områdene uten vern vil være næringsmessig skogbruk.

Høringen

Alle som ønsker det kan avgi uttalelse i saken. Høringsbrev, adresseliste, verneforskrift, vernekart og en fagbeskrivelse kan lastes ned under «Dokumenter»

Frist for å avgi uttalelse er 22. juli 2019.