Ringebu

Her er den storslåtte utsikten fra Varden-sida mot Kvitfjell vest. I løpet av et års tid er det satt opp mellom 60 og 70 hytter her. De som har inntatt bakken, er «fylkesmannsgjengen» som var med på Ringebubesøket.
Her er den storslåtte utsikten fra Varden-sida mot Kvitfjell vest. I løpet av et års tid er det satt opp mellom 60 og 70 hytter her. De som har inntatt bakken, er «fylkesmannsgjengen» som var med på Ringebubesøket. (Foto: Ivar Ødegaard)

Ringbu er flatt og bratt. Flatt i Gudbrandsdalens dalbunn med en iblant krevende Lågen som renner gjennom. Bratt i fjellsidene, spesielt på vestsida. Kvitfjell fikk sitt internasjonale merkenavn påstemplet for 25 år siden, under OL. Nå fylles Kvitfjellet med løyper, heiser, hoteller, hytter og servicetilbud på stadig flere steder. World Cup i fartsdisipliner legges til Kvitfjell når snøen i Alpene ikke strekker til – slik skjer også i år. Men snøproblematikk finnes også for iherdige utbyggere i Kvitfjell. Nå er de attraktive hyttetomtene ikke i bunnen av løypene, men opp mot 700 moh. og der omkring.

I dalbunnen ligger tettstedet Fåvang og landsbyen Ringebu. Sistnevnte med reguleringsplaner som strekker seg tilbake til 1899 da jernbanen ble bygget oppover dalen og som i 2011 fikk Statens bymiljøpris. Her er grøntarealer og små parker, her er spesialforretninger og spennende spisesteder. Og utviklingen fortsetter i «Sentrumstrekanten» der det jobbes med å fortette og forsterke sentrumsopplevelsen.

Kontaktpersoner

FAKTA OM RINGEBU

Kommunenavn: Ringebu (Første ledd i navnet er kanskje folkenavnet ringar, etterleddet norrønt , ‘bygd’)
Landareal: 1.221 km2
Folketall pr. 1.1.2018: 4.454
Ordfører 2019: Arne Fossmo (Ap)

Kilder: SNL, SSB, Wikipedia

KUNST OG KUNST

GLOBAL KUNSTNER: Keramiker Torbjørn Kvasbø har utstillinger over hele verden og er innkjøpt av en rekke kunstgallerier rundt om. Han fortalte som sine planer i Ringebu. Her er han for øvrig plassert ved en meget omtalt (i hvert fall i lokalpressen) «designtrapp» i biblioteket/ innovasjonssenteret.

GLOBAL KUNSTNER: Keramiker Torbjørn Kvasbø har utstillinger over hele verden og er innkjøpt av en rekke kunstgallerier rundt om. Han fortalte som sine planer i Ringebu. Her er han for øvrig plassert ved en meget omtalt (i hvert fall i lokalpressen) «designtrapp» i biblioteket/ innovasjonssenteret. (Foto: Ivar Ødegaard)

NASJONAL MATKUNSTNER: Anni Byskov (hun med pølsene) sto selv for trakteringen av alskens godsaker fra egen produksjon under middagen i innovasjonssenteret. Med butikk og spisested i Ringebu og butikk i mathallen i Oslo omsetter hun for 44 mill i året.

NASJONAL MATKUNSTNER: Anni Byskov (hun med pølsene) sto selv for trakteringen av alskens godsaker fra egen produksjon under middagen i innovasjonssenteret. Med butikk og spisested i Ringebu og butikk i mathallen i Oslo omsetter hun for 44 mill i året. (Foto: Ivar Ødegaard)

PROGRAM I RINGEBU

Sted: Tyrihanstunet i Kvitfjell vest, rådhuset og Innovasjonssenteret

Tema:

  • Kvitfjell - destinasjon og nasjonalanlegg
  • Roller og samhandling
  • Innovasjonssenteret