Nord-Fron

-Det er her det skal skje mer i framtida, det er her det skal utvikles, forteller ordfører Rune Støstad til fylkesmann Knut Storberget, MOT-ambassadør Ronja Varpestuen og ungdomsrådets Jørgen Eriksen.
-Det er her det skal skje mer i framtida, det er her det skal utvikles, forteller ordfører Rune Støstad til fylkesmann Knut Storberget, MOT-ambassadør Ronja Varpestuen og ungdomsrådets Jørgen Eriksen. (Foto: Ivar Ødegaard)

Nord-Fron er Peer Gynt-kommunen framfor noen, selv om selve scena for den tradisjonsrike uteforestillingen ligger over kommunegrensa mot sør. "Gå utenom", sier Bøygen i Ibsens Peer Gynt hver eneste sensommer på Gålå. Men i Nord-Fron går de ikke rundt, de går på - og det selv om det vil ta tid. Kommunesenteret Vinstra er i stor endring. I 2016 ble E6 «flyttet ut av sentrum», noe som selvsagt er en fordel trafikalt og sikkerhetsmessig, men ikke næringsmessig. Løsningen ble å etablere et slags nytt sentrum ved E6. Nå ser kommunen framover i tid.

Det er skapt over 100 arbeidsplasser ved det nye knutepunktet ved E6. -I en kommune som Nord-Fron må vi gripe mulighetene for å skape arbeidsplasser. Noe av utviklingen, noen av byggene, er det ulike syn på, men det må vi tåle, sier ordfører Rune Støstad. Nå går kommunen videre; i 2046 er Nord-Fron 150 år, og da vil "det nye/utvidede sentrum" på Vinstra være ferdig.

Så skal vi også nevne noen av de andre tettstedene i kommunen; Kvam – kjent for sine kjappe replikker og Skåbu der det er fast bosetning opp til 850 moh. Det skal være Norgesrekord.

Enda har vi ikke nevnt fjellene. Kommunen strekker seg inn i den sørlige delen av Rondane nasjonalpark, og det er i denne kommunen vi finner Sikkilsdalen. Her er det hesteslipp, og her finner kongefamilien fred og ro eller utfordringer med jakt og fiske når de bor på Prinsehytta.

Kontaktpersoner

FAKTA OM NORD-FRON

Kommunenavn: Nord-Fron (kan ha sammenheng med norrønt frón, ‘land eller jord’ eller med elvenavnet Frya)
Landareal: 1.092 km2
Folketall pr. 1.1.2018: 5.728
Ordfører 2019: Rune Støstad (Ap)

Kilder: SNL, SSB, Wikipedia

SUNDHEIM-GLIMT

-Sundheim – her har vi brukt 200 mill på et fantastisk eldresenter, skryter ordfører Rune Støstad, og inviterer fylkesmannen med følge til et besøk og møter med mange.

Rita Pålhaugen er

Rita Pålhaugen er "innom" Sundheim etter noen uhell, og tar gjerne en liten prat med ordfører Rune Støstad og fylkesmann Knut Storberget. (Foto: Ivar Ødegaard)

Kjøkkenet på Sundheim ble kåret til Norges beste for noen år tilbake, og kjøkkensjef Espen Sætha holder stadig kvaliteten oppe!

Kjøkkenet på Sundheim ble kåret til Norges beste for noen år tilbake, og kjøkkensjef Espen Sætha holder stadig kvaliteten oppe! (Foto: Ivar Ødegaard)

PROGRAM I NORD-FRON

Sted: Peer Gynt Hotel og Sundheim bo- og treningssenter

Tema:

  • Vinstra 2046
  • Ung i Nord-Fron