Folldal

Velsmakende bacalaomiddag servert i Gruvekroa, sammen med gode historier om hvordan bacalao ble en salgssuksess fra Folldal - og om hvorfor retten smaker så fortreffelig. Fylkesmann Knut Storberget snakket om fylkesmannsembetet som en samarbeidspartner og initiativtager, selvsagt også for en kommune som Folldal.
Velsmakende bacalaomiddag servert i Gruvekroa, sammen med gode historier om hvordan bacalao ble en salgssuksess fra Folldal - og om hvorfor retten smaker så fortreffelig. Fylkesmann Knut Storberget snakket om fylkesmannsembetet som en samarbeidspartner og initiativtager, selvsagt også for en kommune som Folldal. (Foto: Ivar Ødegaard)

Vet du hva som ligger 712 meter over havet? Jo, Norges høyest beliggende kommunehus - og dette finner du i Folldal. Her produseres det også 100 tonn klippfisk, som igjen blir til så mange tonn med bacalao at det omsettes for hele 35 millioner kroner i året! Og så ble Folldal kåret til Norges musikkommune i 2018.

En tradisjonell landbrukskommune høyt over havet med utfordringer med både økonomi og folketallsnedgang - men også en kommune der det unge kulturlivet blomstrer! 

Kontaktpersoner

FAKTA OM FOLLDAL

Kommunenavn: Folldal (av norrønt fold, ‘slette’, ‘stille elv’ eller ‘vannflate’)
Landareal: 1.260 km2
Folketall pr. 1.1.2018: 1.569
Ordfører 2019: Hilde F. Tveråen (Ap)

Kilder: SNL, SSB, Wikipedia

BACALAO-EVENTYRET I FOLLDAL

Bacalaoen er servert; ordfører Hilde F. Tveråen og barnehagesjef Beate Bekken er klare til å forsyne seg.

Bacalaoen er servert; ordfører Hilde F. Tveråen og barnehagesjef Beate Bekken er klare til å forsyne seg. (Foto: Ivar Ødegaard)


For 11 år siden kom ålesundingen Kjell til det nedlagte Tine-meieriet i Folldal for å se på ei kokegryte. Det endte med at han kjøpte hele meieriet. Dette ble begynnelsen på en bedrift som nå omsetter for 35 millioner i året!

For med seg hadde Kjell sin farmor Sissels bacalao-oppskrift. Hun hadde lært oppskriften av den spanske konsulen Lauritz Devold da hun jobbet for han som husholderske i Ålesund i perioden 1918-1920. Sissels farmor var kjent for sin eksepsjonelt gode bacalao, og Kjell videreutviklet oppskriften og startet bacalaoproduksjon i Oslo i 1997.

Men med kjøpet av meieriet flyttet hele produksjonen til fjellbygda Folldal der det nå lages 100 tonn klippfisk i året – som altså igjen blir bacalao og arbeidsplasser!

Kjells datters Sissel er den som nå styrer skuta - og noe annet sted enn Folldal kan hun ikke tenke seg.

PROGRAM I FOLLDAL

Sted: Folldal samfunnshus

Tema:

  • Skole og kulturskole
  • Oppvekst