Jernåa og Lavåa naturreservater - høring av forvaltningsplaner

Høringsfrist:
1. juni 2019 23.59

Fylkesmannen sender med dette forvaltningsplanene for Jernåa naturreservat og Lavåa naturreservat på høring.

Publisert 08.04.2019

Naturreservatene Jernåa og Lavåa ble vernet den 25. januar 2013. Jernåa naturreservat ligger i sin helhel i Åmot kommune, mens Lavåa naturreservat ligger både i Åmot kommune og i Hamar kommune. I mars 2017 ble det meldt om oppstart av forvaltningsplanarbeidet for de to reservatene, og et utkast til forvaltningsplaner ble utarbeidet av Fylkesmannen i Innlandet vinteren 2019.

Formålet med opprettelsen av Jernåa naturreservat er å bevare et noenlunde intakt bekkekløftmiljø med gammel fuktig granskog og med alt av tilhørende plante-, sopp- og dyreliv. Det er et betydelig areal med høystaudeskog innenfor reservatet, og reservatet inneholder flere sjeldne og truede karplanter, lav- og sopparter. Området har et areal på ca. 830 dekar.

Lavåa naturreservat har som formål å bevare et noenlunde intakt bekkekløftmiljø med gammel, rik høystaudegranskog med alt naturlig plante-, sopp- og dyreliv. Området utgjør en spesiell naturtype ved at det består av gammel, rik høystaudegranskog. Reservatet inneholder flere sjeldne og truede lav- og sopparter. Området har et areal på ca. 350 dekar.

Hensikten med en forvaltningsplan er å gi en utdyping av verneforskriften, dvs. å gi mer konkrete og detaljerte regler for skjøtsel, bruk og eventuell tilrettelegging av området. Forvaltningsplanen skal være et aktivt hjelpemiddel for å realisere formålet med vernet og for å avveie brukerinteresser gjennom praktiseringen av verneforskriften.

Et forslag til forvaltningsplan er nå utarbeidet for hvert av reservatene, og sendes med dette på elektronisk høring til grunneiere og berørte foreninger/lag/etater/kommuner. Du finner forvaltningsplanene her: 

Forvaltningsplan for Jernåa

Forvaltningsplan for Lavåa

Innspill til forvaltningsplanene mottas gjerne. Innspill sendes med post til Fylkesmannen i Innlandet, Postboks 987, 2604 Lillehammer eller med e-post til fminpost@fylkesmannen.no. Du kan også skrive inn din uttalelse i skjemaet nedenfor. Frist for å komme med innspill er 1. juni 2019.

Høringsparter vil bli tilskrevet.

Høringsbrev, forslag til forvaltingsplaner og forskrift finnes i margen til høyre.

Høringsskjema