Råd om fritidsreiser fra 21. april

Folkehelseinstituttet har kommet med nye råd for fritidsreiser innenlands. Disse rådene gjelder fra 21. april 2020. De understreker at det fortsatt er et godt smittevernråd å redusere slike reiser.

Mandag 20. april ble det såkalte hytteforbudet opphevet. Dermed er det lov å overnatte på hytter og fritidseiendommer.
Folkehelseinstituttet fikk derfor på oppdrag av Helse- og omsorgsdepartementet å vurdere nye reiseråd. De innenlandske rådene gjelder fra tirsdag 21. april. Vi blir oppfordret til å unngå rundreiser og planlegge reisene for å unngå smittespredning.

Reiser til hytte hvor du stort sett er sammen med egne familiemedlemmer eller andre du har kontakt med på hjemstedet, utgjør mindre fare for smittespredning. 

Folkehelseinstituttet skriver at det blir ekstra kstra viktig å forholde seg til de generelle rådene hvis du skal reise.

  • Er du syk skal du ikke gjennomføre fritidsreiser, heller ikke til hytta. Da skal du være hjemme.
  • Du skal heller ikke reise eller dra på hytta når du er i karantene. Det eneste unntaket er når du er uten symptomer, og opphold på hytta er eneste måte å unngå nær kontakt med et covid-19-sykt hustandsmedlem.
  • Reis hjem, dersom tilstanden tillater det, hvis du blir syk mens du er på hytta eller på reise.
  • Ikke foreta reiser eller aktiviteter som gir økt risiko for at du får behov for redningstjenesten eller helsetjenesten.
  • Unngå kollektivtransport når det er mulig.
  • Sørg for å overholde helsemyndighetenes oppfordring om 2 meters avstand til andre i dine omgivelser. Vær i størst mulig grad bare sammen med dem du er sammen med til vanlig og er på reise med.
  • Unngå trengsel i butikker som er dimensjonert for færre mennesker. Ta om nødvendig med det du trenger hjemmefra.
  • Sjekk nettsiden til kommunen du skal reise til for å finne ut om de har lokale restriksjoner eller råd som er relevante. Du bør ikke belaste kommunen med å ta kontakt med dem for å sjekke dette ut, eller be om unntak hvis kommunen har lokale restriksjoner eller råd, men forholde deg til disse.

De generelle rådene for smittevern kan endres. Sjekk derfor også Folkehelseinstituttet for oppdaterte råd.

Abonner på Koronanytt fra Fylkesmannen

Nå kan du også abonnere på koronanyheter fra Fylkesmannen i Trøndelag! Gå til https://www.fylkesmannen.no/Trondelag/Abonnement/, kryss av for "korona" og oppgi din e-postadresse, så får du e-postvarsel om alle koronasaker som vi legger ut.