- Vi må alle fortsatt bidra til å hindre smittespredning

Nå som samfunnet gradvis gjenåpnes er det enda viktigere å følge smittevernrådene. En forsiktig gjenåpning av samfunnet forutsetter nemlig at alle fortsetter å være nettopp forsiktige. Oppfordringen kommer fra fylkeslege Jan Vaage.

I ettermiddag varslet regjeringen nye lettelse av restriksjoner og ytterligere gjenåpning av samfunnet. Målet er at flest mulig aktiviteter og virksomheter som har vært stengt, kan åpne før sommeren.

Regjeringen letter på tiltakene, fordi Norge har klart å slå ned virusspredningen. Nå går vi inn i en ny fase, der hensikten er å opprettholde kontroll på smitten. Målet er fortsatt det samme, at helsetjenesten skal ha kapasitet til å hjelpe alle som trenger det – både de som blir koronasyke og de som har andre sykdommer.  

- En gradvis gjenåpning vil kunne føre til en viss smitteøking. Vi må alle fortsatt bidra til å hindre smitte. Jo flinkere vi er til det, jo raskere kommer vi tilbake til normalsituasjon, sier fylkeslege Jan Vaage.

Han minner om de enkle rådene om en meters avstand, at vi skal holde oss hjemme om vi er syke og at vi må vaske hendene hyppig. Jo flinkere vi er til det, jo raskere kommer vi tilbake til en normalsituasjon. 

Det var på en pressekonferanse torsdag ettermiddag regjeringen kom med en omfattende plan, der Norge skal åpnes gradvis og kontrollert frem mot 15. juni. Planen forutsetter at smitteutviklingen går i rett retning, om smittesituasjonen endres og tar seg opp, blir det på nytt strammet inn.