Ostemedaljer til Telemark

Prisvinner Barbro Stordalen. Foto: Stordalen Gardsbruk.
Prisvinner Barbro Stordalen. Foto: Stordalen Gardsbruk.

Mange produsenter fra Telemark har vunnet gjeve priser for osten sin. Det setter Telemark på verdenskartet!

Stordalen gardsbruk i Tinn

– Dette gikk over alle forventninger, sa Barbro Stordalen fra Tinn da hun 3. november fikk tildelt prisen i Bergen under Oste-VM 2018. – Å ende opp som nr. 2 av 3462 oster er litt ubeskrivelig.

Av nesten 3500 oster ble 16 oster med i superfinalen. Brun geitost fra Stordalen gardsbruk var en av de og fikk sølv i superfinalen i Oste-VM 2018. Dette sa en imponert dommer like før avstemmingen: "I really love this cheese". Hør dommeren på facebook til Fjellnettverket.

Lega i Vinje

– Sø moro 😊!! Sylv i World Cheese Award!!, roper Gro Hommo høyt. Hennes ost, den lysebrune geitosten, vant en sølv medalje i samme ostekategori som Barbro Stordalen under Oste-VM 2018. Sammen med sølvvinneren i superfinalen setter disse to budeiene virkelig Telemark på verdenskartet. Bak begge disse medaljene ligger det uhyre mye arbeid og samarbeid.

Lega ekte geitost. Foto: Lega

Lega ekte geitost. Foto: Lega

Nordbø gard & stule i Hjartdal

BU-prisen 2018 i Telemark gikk til Olav og Lorimen Nordbø fra Nordbø gard & stule i Hjartdal. Gården er den eneste i Hjartdal kommune som har ei seter i drift med melkeproduksjon og foredling til rømme, smør, ost og prim etter gamle lokale oppskrifter.

Budeieveven og fjellandbruk

Hva er så suksesskriteriet for de 3 prisvinnerne? Fellesnevneren er hardt og utrettelig arbeid i egen bedrift, men også et godt samarbeid i Budeieveven. Dette er et nettverk for stølsdrift og melkeforedling i Telemark og Buskerud. Og her er alle de tre vinnerne aktiv med. Budeiene utveksler erfaringer og samarbeider om formidling og salg. Og det gir altså resultat!

Tine-meieri Haukeli i Vinje

13. november stakk den lokale osten Chevre Ramsløk fra Tine-meieriet i Haukeli av med sølvmedaljen i International Food Contest i Herning i Danmark, ei av verdens største meieriutstillinger. – Dette set me på meieriet på Haukeli stor pris på. Bak ligg det stor innsats i alle ledd. Dette bekrefter også at Tine sine produkt hevder seg godt i konkurranse med meieriprodukter fra våre naboland, sier meierisjef Hans Nesheim. Han er både glad og stolt på vegne av medarbeiderne i Haukeli. Den store utstillinga har med mat fra mange land, og hovedvekt ligger på meieriprodukt. Totalt deltok utstillere med om lag 1500 oster, smør og andre konsumprodukt.

Kontaktpersoner