Forurensning

Oppdatert 05.01.2024

Statsforvalteren er forurensningsmyndighet for en lang rekke virksomheter og tiltak, og kan gi tillatelse til aktiviteter som kan medføre forurensning. Ansvarsområdene våre omfatter blant annet helse- og miljøfarlige kjemikalier, avfall og gjenvinning, luftforurensning og støy samt forurensning av vann og grunn.

Dette er noen av Statsforvalterens oppgaver etter forurensningsloven:

  • behandle utslippssøknader og føre tilsyn med landbaserte industribedrifter. Mange bedrifter trenger ikke egen tillatelse fra Statsforvalteren, men skal følge gjeldende forskrifter. Dette gjelder blant annet for pukk- og asfaltverk, fyringsanlegg og skipsverft.
  • behandle utslippssøknader og føre tilsyn med avfallsbehandlingsanlegg som avfallsdeponier, mottaks- og sorteringsanlegg, bilvrakplasser og behandling av avløpsslam.
  • behandle utslippssøknader og føre tilsyn med avløpsanlegg i store tettsteder.
  • behandle søknader om mudring, dumping og utfylling i sjø og vassdrag.
  • føre tilsyn med at virksomheter oppfyller leveringsplikten for farlig avfall og andre generelle plikter i forurensings- og avfallsforskriftene
  • følge opp områder med forurenset grunn og nedlagte kommunale deponier.
  • veilede og føre tilsyn med kommunene på områder der kommunen er forurensningsmyndighet.

Vis mer

Akutt forureining

Dersom eit uhell eller ei ulykke fører til eller kan føre til akutt forureining av det ytre miljøet, skal du straks varsle om dette på telefon:

  • 110

Statsforvalteren i Rogaland har ein intern beredskap når det gjeld akutt forureining, og har følgande vakttelefonnummer:

Jan Meling (IUA-kontakt forureining):

  • 51 56 87 26

Stig Sandring (IUA-kontakt natur):

  • 51 56 89 31 / 911 37 570

Marit Sundsvik Bendixen (fylkesmiljøvernsjef):

  • 51 56 89 36 / 922 49 043

Cathrine Stabel Eltervåg (ass. fylkesmiljøvernsjef):

  • 51 56 89 15 / 986 76 987

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 08.05.2023

Tillatelse til utfylling i Visnes Havn

Statsforvalteren har etter søknad gitt Visnes Havn AS tillatelse etter forurensningsloven til utfylling i Visnes Havn ved eiendom 79/188 i Karmøy kommune. Formålet er å etablere et maritimt miljø ved siden av småbåthavnen.


Publisert 30.03.2023

Tillatelse til utfylling i Tauvågen

Statsforvalteren har etter søknad gitt Vestlie AS tillatelse etter forurensningsloven til utfylling i Tauvågen ved eiendom 17/12 i Strand kommune. Formålet er å forbedre tilkomst fra sjø til industritomten.


Publisert 22.03.2023

I dag, 22. mars, markerer vi Verdens vanndag

Den 22. mars markerer vi Verdens vanndag. Årets tema er å akselerere endringer for å løse vann- og sanitærkrisen i verden. Formålet er å sette fokus på hvor viktig vann er i livene våre, og for å øke kunnskapen om vanntilgang i verden. Denne dagen er en mulighet til å lære mer om problemstillinger knyttet til rent vann, og til å mane frem handling for å skape en bedre verden.


Publisert 16.03.2023

Tillatelse etter forurensningsloven til NOT Varmforzinking AS

NOT Varmforzinking AS på Nærbø er gitt tillatelse til produksjon av varmforsinking av metall på eiendommen gnr. 25 bnr. 109 i Hå kommune.


Publisert 27.02.2023

Anbefaling for arbeid i fyllitt

NGU har kartlagt fyllitt i Stavanger kommune og funnet syredannende potensial. Vi har også mottatt informasjon som tilsier at det er potensial for utlekking av metaller. Statsforvalteren er i kontakt med Miljødirektoratet, og vi skal vurdere videre håndtering av fyllitt i lys av funnene fra NGU.


Publisert 20.02.2023

Tillatelse til utfylling og mudring i Malasetvatnet

Statsforvalteren har etter søknad gitt Bremnes Seashore AS tillatelse etter forurensningsloven til utfylling og mudring i Malasetvatnet ved eiendom 338/41 i Vindafjord kommune. Formålet er å utbedre avkjørsel fra Vikevegen.


Publisert 08.02.2023

Informasjonsbrev til kommuner i Rogaland om forslag til revidert EU-direktiv om avløp

EU-kommisjonen sitt forslag til nytt avløpsdirektiv foreslår skjerpede krav til oppsamling og rensing av avløpsvann. Dersom forslaget vedtas, vil flere renseanlegg i Rogaland kunne få nye og strengere krav. Statsforvalteren har i møte med ordførere i Rogaland, og i brev til kommunene, datert 03.02.2022, oppfordret til å allerede nå starte planlegging og sette av midler for å oppgradere renseanlegg, ledningsnett og annen avløpsinfrastruktur for å møte de nye kravene.


Publisert 05.01.2023

Fyllitt fra Rogaland kan potensielt lekke ut tungmetaller

Fyllitten i Stavangerområdet kan være mer problematisk enn bare forhøyede arsenverdier. Høye konsentrasjoner av tungmetaller i giftige konsentrasjoner, kan bli sluppet til miljøet. Det må derfor undersøkes mer i forkant av anleggsvirksomhet og massehåndtering, for å håndtere massene riktig og unngå skade.


Publisert 02.01.2023

Etterkunngjering av løyve til deponering av reine massar på Velaskaret

Suldal kommune er gitt løyve til å deponera 17 000 m3 reine massar på Velaskaret deponi.


Publisert 01.12.2022

Nytt skjema for mottak av brukt asfalt - betongrester

Bedrifter som mottar og mellomlagrer brukt asfalt og/eller betongrester skal melde fra til Statsforvalteren om dette. For å sikre at vi får den informasjonen vi trenger, brukt gjerne vedlagt skjema.