Hoksrud opna Noregs mest moderne veksthus for forsking på veksthusgrønsaker

Vi gratulerer NIBIO med eit flunkande nytt veksthus på Særheim. Her er det investert rundt 20 millionar kroner for å gi forskarane den beste reiskapen for å vidareutvikle ei næring som stiller store krav til teknologi, effektivitet og kvalitet.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 28.09.2018

Veksthuset er om lag 1 000m2 stort og har tre avdelingar. Det ligg strategisk til på Særheim i Klepp kommune, i kort avstand til nokre av Noregs fremste veksthusprodusentar. Det gamle forskingsveksthuset skreik etter fornying, og då regjeringa kom med tiltakspakken mot oljenedturen i 2016 hadde NIBIO Særheim planane for nytt veksthus klare. I revidert statsbudsjett blei det løyvd midlar, og no står veksthuset klart til bruk. Landbruks- og matminister Bård Hoksrud stod for opninga, – den faglege aktiviteten som skjer på Særheim er viktig for heile landet, sa han under opninga.

Tett på næringa

Forskarmiljøet på Særheim med Michel Verheul og Henk Maessen i spissen, har tett kontakt med veksthusprodusentane i Rogaland og i resten landet. – Vi ønsker å bidra til eit auka spekter av norskproduserte produkt, og til å gjere kvaliteten endå betre. Slik kan vi hjelpe til med å sikre arbeidsplassar og auke verdiskapinga for gartnarane, sa Verheul under fagseminaret knytt til opninga. Han leier forskingsrådprosjektet «Biofresh», der visjonen er å produsere ferske norske grønsaker med god kvalitet året rundt – på ein berekraftig måte utan CO2 -utslepp, bruk av fossil energi eller kjemiske plantevernmiddel.

Teknologi møter biologi

Den teknologiske utviklinga i veksthusbransjen har vore formidabel. Særheim og norske tomatprodusentar kan no skilte med eit avlingsnivå i verdsklasse. Det er takka vere den teknologiske utviklinga av mellom anna dryppvatningsanlegg, tilføring av CO2 og klimastyring. Under fagseminaret presenterte Greencap solutions sitt arbeid med å utvikle teknologi  for CO2- fangst for bruk i veksthus, og AgriE  presenterte sitt arbeid med å foredle biogass til bruk i vesthus. Det er difor ingen grunn til å tru at den teknologiske utviklinga vil stoppe opp.

I hjartet av tomatfylket Rogaland

Om lag 92 av tomatproduksjonen i Noreg skjer i Rogaland. Klepp har den største verdiskapinga frå veksthusnæringa, og den er utrekna til vel 75,5 mill. kroner. Totalt er verdiskapinga innanfor veksthus og planteskular i Rogaland utrekna til 249,3 mill. kroner (tal frå 2016)  

Fylkesmannen er difor svært nøgd med at ei så viktig næring kan dra veksel på lokale forsøksfasilitetar og kompetansemiljø.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.