Landbrukseiendommer og boplikt

Oppdatert 08.04.2024

Eiendommene er grunnlaget for verdiskapingen i landbruket. Den som overtar en landbrukseiendom må søke om konsesjon dersom eiendommen er uten bygninger, eller dersom eiendommen har et samlet areal på mer enn 100 dekar, eller har mer enn 35 dekar fulldyrket og/eller overflatedyrket jord.

Konsesjonsloven gjelder for de fleste typer anskaffelser (kjøp eller arv) av fast eiendom. Formålet med konsesjonsloven er å verne om landbrukets produksjonsarealer, noe som gjøres via regulering og kontroll når fast eiendom kjøpes og selges. Loven skal dessuten sikre eier- og bruksforhold som er tjenlige for samfunnet. Vi må for eksempel ta hensyn til framtidige generasjoner, landbruksnæringen, behov for utbyggingsgrunn, miljø og bosetting. 

Boplikt

Det er et politisk mål å ha bosetting i hele landet, noe som blant annet sikres gjennom boplikten. Plikten følger direkte av loven når den som har odel eller er i nær slekt med forrige eier, overtar en eiendom med bolighus og mer enn 35 dekar dyrket mark eller 500 dekar skog. Boplikt kan også settes som vilkår i en konsesjonssak. Kommunen kan også innføre boplikt for de som kjøper eller arver helårsboliger, uavhengig at størrelsen på eiedommen.

Jordloven

Jordloven speiler det landbrukspolitiske målet om å sikre arealressursene og å opprettholde og styrke ressursene på det enkelte bruk. Dette innebærer blant annet at den som eier dyrket mark, har ansvar for at jorda blir drevet.

Jordloven har regler om driveplikt, omdisponering av dyrka og dyrkbar jord, og om deling av landbrukseiendom. Kommunen behandler og avgjør saker etter jordloven og konsesjonsloven, og Statsforvalteren er klageinstans.

Vis mer

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 13.01.2015

Fjerning av konsesjonslova er negativt for landbruket

Fylkesmannen i Rogaland rår frå oppheving av konsesjonslova og føresegna i odelslova som gjeld buplikt. Fylkesmannen meiner framlegget verken vil bidra til auka rekruttering til landbruket eller til auka matproduksjon.


Publisert 09.01.2015

Gardsbruk på Serigstad i Time får likevel konsesjon

Etter at Time kommune nekta Janne Evertsen konsesjon i 2011, har saka vore både til klagebehandling hos Fylkesmannen og i tingretten. Fylkesmannen har no gitt Evertsen konsesjon på gardsbruket på Serigstad i Time.


Publisert 30.10.2014

Nei til konsesjon

Fylkesmannen har nekta konsesjon for erverv av ein landbrukseigedom i Gjesdal kommune fordi det vil vere ei driftsmessig betre løysing at eigedommen blir selt som tilleggsjord til nabobruk i drift. Landbruksdirektoratet tok ikkje klaga til følgje, og stadfesta Fylkesmannen sitt vedtak.


Publisert 12.12.2013

Ja til frådeling av tomt til forskingsfjøs

Planteknisk utval i Eigersund kommune har gitt samtykke til frådeling av ei tomt på 6 dekar for oppføring av forskingsfjøs for spesialisert kjøttproduksjon.


Publisert 12.12.2013

Foreslår å oppheve priskontrollen

Landbruks- og matdepartementet foreslår å oppheve priskontrollen i konsesjonslova.


Publisert 06.12.2013

Bruk av ledige driftsbyningar

Ledige driftsbygningar kan bli brukt til næringsverksemd så lenge det skjer på landbruket sine premissar.


Publisert 17.06.2013

Endringane i jordlova og odelslova er vedtatt

Fredag 14. juni blei begge lovendringane sanksjonert av Kongen i Statsråd. Endringane i jordlova trer i kraft 1. juli 2013. Endringane i odelslova trer i kraft 1. januar 2014.


Publisert 30.04.2013

IVAR får ikkje kjøpe landbrukseigedom i Bjerkreim kommune

Bjerkreim kommune har nekta IVAR konsesjon for erverv av ein landbrukseigedom fordi ervervet er vurdert å vere i strid med konsesjonslova. Fylkesmannen tek ikkje klagen til følgje og stadfestar Bjerkreim kommune sitt vedtak. Saka gjeld kjøp av ein landbrukseigedom på totalt 1309 dekar, der 153 dekar er jordbruksareal.


Publisert 14.03.2013

Høyringsuttale til forslag om endringar i odelslova

Departementet foreslår innskrenkingar i odelskretsen, og oppheving av odelsfrigjering ved overtaking av tilleggsjord til landbrukseigedom. Fylkesmannen støtter forslaget om endringar i odelskretsen, men ikkje endringar i reglane om odelsfrigjering.


Publisert 04.12.2012

Endringar i rundskriv om konsesjon og buplikt M-2/2009

Rundskrivet presiserer korleis konsesjonssaker som gjeld ”bebygd eiendom som er eller har vært brukt som helårsbolig” skal vurderast.