Jordvern

Oppdatert 08.04.2024

Vi trenger dyrket og dyrkbar jord for å sikre matforsyning på lang sikt. Derfor bør vi i størst mulig grad unngå å bygge veier, boliger og industribygg på dyrket mark. Jordvern innebærer å sikre at den beste jorda fortsatt brukes til å dyrke mat, og ikke blir omdisponert til andre formål.

Presset på matjordarealer varierer mye fra region til region, med overskudd av arealer, gjengroing og dårlig vedlikehold i enkelte områder, og underskudd, nedbygging, mangel på arealer til å spre husdyrgjødsel og høye leiepriser i andre områder.

De delene av landet med byer og tettsteder som vokser mest, har også de mest produktive jordbruksområdene. De siste 50 årene er det omdisponert mer enn en million dekar jordbruksareal til andre formål. I arealplanleggingen må utbyggingsbehov, transportsystemer, grønnstruktur, friluftsinteresser, biologisk mangfold og kulturminnevern vurderes samlet. 

Vis mer

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 25.03.2021

Statsforvaltaren meiner Rogaland fylkeskommune bør få jordvernpris

Statsforvaltaren i Rogaland meiner Rogaland fylkeskommune er ein god kandidat til jordvernprisen 2021. Dei har gjort eit godt arbeid med Jordvernstrategi for matfylket Rogaland, og det var ein merkedag for jordvernet når den blei vedteken i fylkestinget 12. juni 2019.


Publisert 23.03.2021

Utbygging på myrareal er konfliktfullt

Reguleringsplanen i Nordstøldalen i Sauda legger til rette for et nytt hyttefelt, deler av det på myr. Statsforvalteren har innsigelse til planen fordi den mangler vurderinger for hvilke konsekvenser utbyggingen får for biologisk mangfold, karbonrike areal og friluftsliv i området.


Publisert 15.02.2021

Manglar oversikt over bruk av opsjonsavtalar i Rogaland

Mange sperra nok auga opp då dei kunne lese om bonden som takka nei til 150 millionar til utbyggjarar i Time kommune. Statsforvaltaren i Rogaland har grunn til å tru det er opsjonsavtalar i bruk fleire plassar i fylket, men manglar oversikt over utstrekning og omfang.


Publisert 12.02.2021

Nasjonal jordvernpris 2021 - kandidat frå Rogaland?

Statsforvaltaren ønskjer forslag til kandidatar frå Rogaland som fortener nasjonal jordvernpris 2021.


Publisert 03.02.2021

Kan vi stole på dagens tal for nedbygging av jord?

I følgje eit nytt notat frå SSB kan det sjå ut som det er bygd ned dobbelt så mykje jordbruksjord enn det som kjem fram av rapporteringssystemet kommunane har brukt fram til i dag. Noko av forklaringa ligg i at dei i notatet også har rekna med nedbygging innan landbruket, som i 2016 utgjorde heile 27 % av nedbygginga på nasjonalt nivå.


Publisert 13.01.2021

Tydeleg jordvernbrev frå statsrådane Bollestad og Astrup

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad og kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup sende den 8. januar ut eit brev til alle kommunar og fylkeskommunar med oppdrag om å ivareta jordvern og berekraftmåla i arealplanlegginga.


Publisert 10.01.2021

Massefyllingar og jordforbetringstiltak – kva regelverk til kva tid?

I dei fleste tilfella er det ikkje særleg tvil om eit tiltak skal vurderast som ei massefylling eller som eit jordforbetringstiltak, men det finst gråsoner.


Publisert 16.10.2020

Mat er ein menneskerett

Det høyrest kanskje sjølvsagt ut, men det er viktig å minna oss sjølv på det. 16. oktober er verdas matvaredag. Korfor skal me bry oss om dét i Rogaland?


Publisert 04.09.2020

Tida er forbi der vi nyttar god fulldyrka jord til arealkrevjande bygg for handel

Det er inga skam å snu. Tvert om, innleiar Fylkesmann Lone M. Solheim og landbruksdirektør Geir Skadberg i sitt debattinnlegg i Jærbladet tidlegare i dag. Les heile innlegget her.


Publisert 19.08.2020

Fylkesmannen har gitt uttale til Utviklingsplan for Rogaland (Regional planstrategi for perioden 2021-2024)

Den regionale planstrategien er eit viktig strategisk dokument der fylkespolitikarane skal prioritere fylket sitt planarbeid i den komande valperioden. Strategien skal ta utgangspunkt i fylket sitt behov for regional planlegging.