Utdeling av ikke reseptbelagte legemidler i helsetjenesten i petroleumsvirksomheten

Sykepleier i petroleumsvirksomheten kan på selvstendig grunnlag dele ut legemidler som ikke er reseptpliktige uten å kontakte lege. Det er imidlertid mange krav i lov og forskrift som må følges. I noen tilfeller kan legemidler også være tilgjengelig uten at sykepleier blir kontaktet. Også her gjelder det strenge regler.

Publisert 18.03.2014

Krav til utdeling av ikke reseptpliktige legemidler er at helsepersonellet opptrer faglig forsvarlig og gjør en individuell vurdering av pasienten, jf. helsepersonelloven § 4. Utdeling av legemidler i regi av helsetjenesten er journalpliktig jf. helsepersonelloven § 39 og 40. Den som deler ut må også gjøre en vurdering som omfatter hensynet til sikkerheten i petroleumsvirksomheten jf. Rammeforskriften § 10. Utdelingen må være i samsvar med virksomhetens gjeldende prosedyrer, jf. legemiddelhåndteringsforskriften § 7, første ledd. Nødvendig kompetanse er en forutsetning for faglig forsvarlige vurderinger ved utdeling av alle legemidler. Det er virksomhetsleder sitt ansvar å sørge for nødvendige prosedyrer og tilstrekkelig kompetanse til oppgaven, jf. legemiddelhåndteringsforskriften § 4.

Fylkesmannen i Rogaland har gjennom ulike tilsynsaktiviteter og saksbehandling erfart at det er vanlig praksis i helsetjenesten i petroleumsindustrien å utplassere ikke reseptbelagte legemidler til fri benyttelse utenom ordinær kontortid.

Ordningen må være tilrettelagt for å sikre en faglig forsvarlig praksis. Dette innebærer også at taushetsplikt og journalføringsplikt blir ivaretatt jf helsepersonelloven §§ 21,39 og 40. Det må foreligge en skriftlig rutine som viser hvordan ordningen skal praktiseres og kontrolleres jf. legemiddelhåndteringsforskriften § 4.

Dersom virksomhetene velger å organisere tilgang på ikke reseptbelagte legemidler utenfor helsetjenestens ansvar, må en samlet vurdering av risiko foretas slik at praksis blir i henhold til regelverkets krav. Jf RF § 10.

Regelverk som gjelder på dette området er:

Lov om helsepersonell m.v.

§ 4. Forsvarlighet

Helsepersonell skal utføre sitt arbeid i samsvar med de krav til faglig forsvarlighet og omsorgsfull hjelp som kan forventes ut fra helsepersonellets kvalifikasjoner, arbeidets karakter og situasjonen for øvrig.

§ 21. Hovedregel om taushetsplikt

Helsepersonell skal hindre at andre får adgang eller kjennskap til opplysninger om folks legems- eller sykdomsforhold eller andre personlige forhold som de får vite om i egenskap av å være helsepersonell.

§ 39. Plikt til å føre journal

Den som yter helsehjelp, skal nedtegne eller registrere opplysninger som nevnt i § 40 i en journal for den enkelte pasient.

§ 40. Krav til journalens innhold m.m.

Journalen skal føres i samsvar med god yrkesskikk og skal inneholde relevante og nødvendige opplysninger om pasienten og helsehjelpen,

Helsepersonelloven

Forskrift om legemiddelhåndtering for virksomheter og helsepersonell som yter helsehjelp

§ 4. Virksomhetsleders ansvar

Virksomhetsleder er ansvarlig for at legemiddelhåndtering i virksomheten utføres forsvarlig og i henhold til gjeldende lover og forskrifter.

Virksomhetsleder skal sørge for at helsepersonell med tilstrekkelig kompetanse utfører oppgaver innen legemiddelhåndtering på en forsvarlig måte. Helsepersonells kompetanse må vurderes individuelt ut fra vedkommendes formelle og reelle kvalifikasjoner, oppgavens art og den oppfølgning som gis

Virksomhetsleder skal sørge for internkontroll, herunder:

a) Gi skriftlige bestemmelser om hvem som kan håndtere legemidler og gjøre disse bestemmelsene kjent i virksomheten.

b) Etablere og oppdatere skriftlige prosedyrer for legemiddelhåndteringen, herunder prosedyrer for evaluering og kontroll og vurdering av risikoforhold,samt sørge for at avvik rapporteres. Prosedyrene skal gjøres kjent i virksomheten.

c) Sørge for at helsepersonell får nødvendig opplæring.

§ 7. Krav til istandgjøring og utdeling

Istandgjøring og utdeling av legemiddel til pasient skal skje på grunnlag av ordinering gjort av lege eller annet helsepersonell med rekvireringsrett til pasient og i samsvar med virksomhetens skriftlige prosedyrer. Helsepersonell skal sørge for at riktig legemiddel gis til riktig pasient, i riktig dose, til riktig tid og på riktig måte.

Et istandgjort legemiddel skal på forpakningen eller beholderen være merket med opplysninger om pasientens identitet og legemidlets navn, styrke og dose samt andre opplysninger som er nødvendig for en sikker håndtering, med unntak for legemidler som tilberedes umiddelbart før bruk.

Det kan byttes mellom byttbare legemidler som er oppført i byttelisten fra Statens legemiddelverk. Virksomheten skal ha rutiner som sikrer forsvarlig bytte mellom byttbare legemidler.

Forskrift om legemiddelhåndtering

Rammeforskriften:

Rammeforskriften § 10 gir pålegg til virksomheten om å gjøre en samlet vurdering av helse, miljø og sikkerhet, § 16 om forsvarlig virksomhet med referanse til kommunehelsetjenesten.

Rammeforskriften

Kontaktpersoner