Barnehage

Oppdatert 12.03.2024

Barnehagen skal i samarbeid og forståelse med hjemmet ivareta barnets behov for omsorg og lek, og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling.

Barn skal ha det trygt og godt i barnehagen

Alle ansatte i barnehagen har plikt til å følge med på hvordan alle barna i barnehagen har det. Barnehagens ansatte skal gripe inn hvis barn utsettes for krenkelser. Eksempler på krenkelser er utestenging fra lek, plaging, mobbing, vold eller diskriminering.

Hvis ansatte oppdager at et barn ikke har det bra, må de melde fra til barnehagens styrer. I alvorlige tilfeller skal styrer melde fra til barnehageeier.  

Kommunens ansvar

Alle kommuner har en lovfestet plikt til å tilby nok barnehageplasser. Ut over foreldrebetalingen har kommunen et ansvar for å finansiere barnehagene, og kommunen gir tilskudd til godkjente private barnehager.

Det er barnehagemyndigheten i den enkelte kommune (eller bydel i Oslo) som skal påse at både kommunale og private barnehager drives i samsvar med regelverket, og barnehagemyndigheten skal gi veiledning og føre tilsyn.

Statsforvalteren veileder og fører tilsyn

Statsforvalteren veileder kommuner og barnehager etter barnehageloven, og fører tilsyn med kommunen (bydelen i Oslo) som barnehagemyndighet etter barnehageloven og tilhørende forskrifter. Statsforvalteren kan i særlige tilfeller føre tilsyn med en enkelt barnehage.

Statsforvalteren er klageinstans

Statsforvalteren behandler klager på enkeltvedtak etter bestemmelsene i barnehageloven og tilhørende forskrifter. Hvis du ønsker å klage på et enkeltvedtak, sender du klagen til den instansen som har gjort vedtaket. Dersom denne instansen ikke har gitt deg medhold i klagen din, blir klagen din sendt videre til Statsforvalteren for endelig behandling.

Vis mer


Publisert 08.09.2023

Tilsyn med barnehagens innhold

Utdanningsdirektoratet har sammen med statsforvalterne utarbeidet et tilsynsopplegg som handler om barnehagens innhold med utgangspunkt i rammeplanens kapittel 3.


Publisert 16.08.2023

Nytt til barnehage- og skolestart høsten 2023

Her finner du en oversikt over endringer og nyheter for barnehage, SFO og skole som gjelder fra oppstart av nytt barnehage- og skoleår høsten 2023.


Publisert 10.07.2023

Felles retning for barnehagar mot 2030

Regjeringa ønskjer at fleire barn skal gå i barnehage. Samtidig vil dei auka kvaliteten på innhaldet i barnehagen. Regjeringa sin barnehagestrategi fram mot 2030 er kalla «Barnehagen for ei ny tid» og legg grunnlaget for at barnehagesektoren blir utvikla i ei felles retning fram mot 2030. 


Publisert 09.05.2023

Utlysing av tilretteleggingsmidlar for studentar ved ABLU/deltid barnehagelærarutdanning og steinerpedagogikk deltid - 2023/2024

Samarbeidsforum i Rogaland har gitt Statsforvaltaren i Rogaland fullmakt til å fordele tilretteleggingsmidlar for studieåret 2023/2024. Dette er ein del av regional ordning for kompetanseutvikling i barnehage.


Publisert 11.04.2023

Gode råd om mat og måltider i barnehagen.

Barnehagane bør leggje til rette for minst tre måltider om dagen, god tid til å spise, frukt og grønt på menyen og at barna deltek i matlaginga. Dette er nokre av dei nasjonale oppmodingane som Helsedirektoratet gir om mat og måltider i barnehagane.


Publisert 11.04.2023

Politiattest i barnehagen

Alle som blir tilsette i barnehagen skal levere politiattest. Personar som jobbar mindre enn 14 dagar i barnehage må også levere politiattest.


Publisert 14.02.2023

Hvordan klage på spesialpedagogisk hjelp i barnehagen

Statsforvalteren behandler klager på vedtak om spesialpedagogisk hjelp i barnehagen. Du kan også klage på manglende gjennomføring av vedtaket.


Publisert 07.11.2022, Sist endret 18.12.2023

Trygt og godt barnehagemiljø

Alle barn i barnehagen har rett til et godt og trygt barnehagemiljø uten krenkelser og mobbing. Barnehagen skal sørge for at barna har det trygt og godt. Hvis et barn ikke har det trygt og godt, skal de ansatte melde fra til styrer. Barnehagen skal undersøke saken og sette inn tiltak.

Det er innført skjerpet aktivitetsplikt dersom en som arbeider i barnehagen krenker et barn.

På denne siden kan du lese mer om disse lovkravene. 

Vi har i tillegg utviklet en webinarrekke til støtte for barnehagene i arbeidet med trygt og godt barnehagemiljø.


Publisert 11.10.2022

Kompetanse for fremtidens barnehage

Regjeringen har kommet med en revidert kompetansestrategi for fremtidens barnehage. Strategien er en videreføring og videreutvikling av Kompetanse for fremtidens barnehage 2018 – 2022.


Publisert 01.03.2022

Hvordan snakke med barn om krigen i Ukraina?

Mange barn opplever krig som skremmende og vanskelig. De hører nyheter og ser sterke bilder av menneskelige lidelser daglig. Det er viktig at voksne tar seg tid til å snakke med barna.