Omsorgslønn skiftar namn til omsorgsstønad

Stortinget har vedtatt endringar i helse- og omsorgstenestelova, mellom anna at omsorgslønn frå 1. oktober 2017 skiftar namn til omsorgsstønad.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 31.08.2017

I lovproposisjonen står det at omgrepet «omsorgslønn» skal erstattast av «omsorgsstønad» for å vere meir i tråd med det som er innretninga på ein slik stønad. Samstundes vert det presisert at omlegginga vil videreføre dagens ordning, og at stønaden framleis vil vere skattepliktig og gi opptening av pensjonspoeng.

Ettersom endringa til omsorgsstønad vil videreføre dagens ordning, vert ikkje dette ein stønad som einskiltpersonar får rett til dersom dei fyller bestemte kriterium: «Det anføres at en rettighetsfesting av nærmere bestemte kommunale helse- og omsorgstjenester vil vanskeliggjøre adgangen for kommunen til å innrette sitt tjenestetilbud ut fra lokale forutsetninger, ressurser og behov, og dermed mulighetene til å legge til rette for et tilbud tilpasset den enkelte.» Det kjem fram i førearbeida til lovendringa at: «Hva som er nødvendig og forsvarlig i det enkelte tilfellet må vurderes konkret med utgangspunkt i faglige vurderinger og andre momenter som er relevante når en rettslig standard skal fastlegges. Kommunen står således ikke helt fritt.»

I samsvar med Stortinget sitt vedtak vert paragraf 3-6 om kommunane sitt ansvar overfor pårørande formulert slik:

«Til personer med særlig tyngende omsorgsarbeid skal kommunen tilby nødvendig pårørendestøtte blant annet i form av:

  1. opplæring og veiledning
  2. avlastningstiltak
  3. omsorgsstønad»

Stortinget vedtok at: «Loven trer i kraft 1. oktober 2017. Kongen kan sette i kraft de enkelte bestemmelser til forskjellig tid.»

Klikk her for å lese heile lovendringssaka på Stortinget sin nettstad