Ytterligere 25 spørsmål om Innlandet

Den store INNLANDSQUIZen del D. Klarer du disse 25 spørsmålene?

 1. To kommuner i Innlandet har nå (2019) drikkeredskaper i sitt kommunevåpen. Hvilke?
 2. Hvilke tre kommuner i Innlandet har lavest folketall? (kilde: SSB – 1. kvartal 2019)
 3. Hvor ligger vestligste punkt i Innlandet?
 4. Om lag hvor mange av Norges fritidshus finnes i Innlandet?
 5. Når ble Brumunddal og Moelv byer?
 6. Før het det «søppelplass». Nå heter det «miljøpark». Men på Hamar skal det lages Norges første plass der det gis nytt liv til det som kastes («fra skrot til skatt»). Her blir det gjenvinningsstasjon og aktører slik som reparatører av forskjellig slag, redesignere og andre som ser en forretningsmulighet i det andre kaster. Hvilket navn har dette fått?
 7. Stange kommune er stolte av sitt integreringsarbeid, og ble i 2018 nominert til en pris for dette. (De nådde dessverre ikke helt opp) Hvilken pris?
 8. Under svartedauden på 1300-tallet ble dalen der Hedalen stavkirke ligger, forlatt og ble til en uframkommelig krattskog. Ifølge et sagn var det likevel en jeger som fant kirken. Hvordan?
 9. Vann på flaske er blitt en suksess også i Norge – og de selges under mange produktnavn. En av dem kommer fra underjordiske kilder fra en dal ved foten av Rondane og er foredlet av naturen selv gjennom grundig filtrering gjennom enorme sandmasser. Hvilket navn står det på flaska?
 10. Hvilken kommune i Innlandet har Norges høyest beliggende kommunehus – 712 moh?
 11. Demens er en stor utfordring mange steder. Det er 500 demente i Lillehammer. Hvor mye tror du dette tallet vil øke i løpet av 10 – 15 år?
 12. I Uldalen i Sel ligger Kvitskriuprestan - et fenomen av jord- og steinsøyler. De er om lag seks meter høye og beregnet å være ca. 200 år gamle. Fenomen som ikke finnes andre steder i Nord-Europa, men derimot i Alpene. Naturtypen er ført opp i «Norsk rødliste for naturtyper». Hva betyr det når noe er «rødlistet»?
 13. Hvilke to kommuner går/gikk over fra «Innlandet» til «Viken» 1. januar 2020?
 14. Hva heter det relativt nyåpnede (2016) kunstnersenteret og utstillingsstedet vi finner på Granavollen (der vi også finner søsterkirkene og steinlåven)?
 15. Ringebu kalles gjerne «Norges minste by». Grunnen til det navnet må vi tilbake til 1899 for å finne. Hvorfor fikk Ringebu dette tilnavnet?
 16. I Engerdal finner vi Fjellheimen Leirskole, som er landets eneste leirskole for en bestemt gruppe. Hvilken?
 17. Sara Oust fra Vingelen i Tolga var en av de mest markante kvinner på sitt område på begynnelsen av 1800-tallet. Hun mistet sin far som 7-åring, og måtte hjelpe sin mor å kjøre kull til Røros kopperverk. Her gjorde hun sitt livsvalg – hva ble hun?
 18. På «Våler vekst» lager de noe som brukes i Norge, men som også eksporteres til Sverige, Sveits og USA. Hva da?
 19. Reiselivsmannen Steinar Hovi (1939-2013) får æren for det moderne Beitostølen. Han startet sin karriere som skiinstruktør bl.a. i Østerrike og Skottland – men hva gjorde han da han skulle starte opp på Beitostølen?
 20. Det finnes en «Vang stavkirke» i Karpacz i Polen, en rekonstruksjon med gjenbruk av materialer fra den gamle stavkirken fra Vang i Valdres. Hvordan gikk det slik?
 21. Glasopor har en avdeling i Skjåk og eies av bl.a. Vinmonopolet og dagligvareleverandørene – altså brukere av glassemballasje. Glasopor gjenbruker dette til «fyllmasse» - men hvor mange tonn glassemballasje for gjenvinning blir det samlet inn i løpet av et år (2019)?
 22. Brennabu leirskole er med sine 160 senger en av de største i landet. I hvilken kommune ligger den?
 23. «Morokulien» er et seks mål stort område på riksgrensen – i Eidskog. Hvem ga området dette navnet?
 24. Når ble Beitostølen Helsesportsenter (i Øystre Slidre) etablert?
 25. Grundsetmarten, der det gjennom århundrer er blitt solgt alle mulige slags varer fra fjern og nær, skal være Norges eldste marked. Hvor gammel er Grundsetmarten i Elverum?