Enda 25 spørsmål til om Innlandet

Den store INNLANDSQUIZen del C. Klarer du disse 25 spørsmålene?

 1. Seks kommuner i Innlandet har kommunevåpen relatert til skogsdrift. Hvilke?
 2. Hvilke tre kommuner er de mest folkerike i Innlandet? (kilde: SSB – 1. kvartal 2019)
 3. Hvor ligger sørligste punkt i Innlandet?
 4. Pilegrimsleden over Dovrefjell - altså leden Oslo-Trondheim - har vært «hovedåren» for pilegrimer i 2009. Det nordligste og høyeste senteret langs leden er Pilegrimssenter Dovrefjell. Hvor mange pilegrimer går over Dovrefjellet i året – og hvor er flesteparten av dem fra?
 5. Hva er det Lesja lokker folk som vil bosette seg i kommunen med?
 6. Gjennom mange mannsaldrer har nordodølingene reist ut til skogs- og bygningsarbeid. På 1930-tallet måtte mange av dem reise langt. Hvor solgte de arbeidskraften sin?
 7. På Sør-Aurdalsheimen er «klubb og duppe» en av favorittrettene. Kanskje det er din også? Hva består «klubb og duppe» av?
 8. Hadeland Glassverk er et betydelig turistmål i Jevnaker. Hvor mange besøkende har de årlig?
 9. Det noen kaller det «verdens mest miljøvennlige bygg» finnes i Innlandet. Dette er landets første bygg som medfører null klimagassutslipp i livsløpet. Klimagassutslippene som oppstår i byggeprosessen, produksjonen av materialene og energibruk i driften er kompensert med eksport av fornybar lokalprodusert energi til bygget og til bygg rundt. Men hvor står bygget?
 10. Det er 280 kilometer fra Folldal til «klippfiskhovedstaden» Ålesund. Men hos firmaet Primar i Folldal produseres det også 100 tonn klippfisk i året - foredlet til hva?
 11. Kjell Aukrust blir sett på som alvdøl god som noen, men ingen av foreldrene hans var derfra. Hvor kom de fra?
 12. Det er store tall når vi snakker om industrieventyr på Raufoss. Selve næringsparken er på 2.900 dekar med 300 hus som har en samlet gulvflate på om lag 230.000 kvadratmeter. Hvor mange vogntog med varer kommer til/kjører fra parken i året?
 13. En reiselivsbedrift i Innlandet vant tittelen «Årets Reiselivspris 2019» foran andre nominerte som Nasjonale Turistveger og The Fjords. Hvilken bedrift - og hvor ligger den?
 14. I hvilken kommune ligger solobservatoriet, som er Nord-Europas største astronomiske anlegg og i flere tiår var verdensledende på solforskning?
 15. Hvert år proklameres en republikk et sted i Innlandet; en republikk for å markere en spesiell kultur. Republikken har eget flagg, egen president og egen regjering, men eksisterer bare noen dager. Hva er navnet?
 16. Fylkesmannen besøkte Solvang skole i Øyer, der det da gikk 257 elever. Hvor mange nasjonaliteter var de?
 17. Engerdal kommune ble etablert i 1911 ved at ytterkantene av fire kommuner ble slått sammen til en ny kommune. Hvilke kommuner?
 18. Hva er det på Tynset som i 2013 ble kåret til «Årets trebyggeri»?
 19. Hvor stor andel av Vangs innbyggere har fremmedkulturell bakgrunn?
 20. Hvor mange av de ti høyeste fjellene i Norge ligger i Lom?
 21. Prinsehytta i Sikkilsdalen i Nord-Fron er Kongeparets private eiendom, og har gått i arv. Nå er det flere bygninger rundt et tun på eiendommen, men når sto den opprinnelige Prinsehytta ferdig?
 22. Dokkadeltaet nasjonale våtmarkssenter er et utstillingssted, et opplæringssted – men også et sted der de selger miljøkunnskap. Hvor stor var omsetningen til de 11 ansatte i 2018?
 23. Hva er spesielt med Einangsteinen?
 24. Mustad fabrikker på Gjøvik ble etablert i 1832. Bedriften bygget opp navnet som en merkevare over hele verden. Hvilket produkt er det da som kalles for mustad i mange land?
 25. Fylkesmannen besøkte det som skal bli den «grønne» bydelen Ydalir i Elverum. Hvor mange boenheter vil det bli her?