25 spørsmål om Innlandet

Den store INNLANDSQUIZen del A. Klarer du disse 25 spørsmålene?

 1. Tre kommuner i Innlandet har vinterrelatert kommunevåpen. Hvilke?
 2. Hva er de tre største kommunene i Innlandet i areal?
 3. Norges mest spilte teaterforestilling står omtalt i den norske utgaven av Guinness rekordbok og er spilt 6.000 ganger. Forestillingen spilles i en Innlandskommune – hvilken? Og hva handler den om?
 4. I Åmot finner vi en av de største og nyeste militærleirene i Norge med om lag 2000 soldater og 200.000 kvm bygningsmasse. De fleste HRS-avdelingene i hæren holder til her. Hva betyr HRS?
 5. Hvor stor andel av befolkningen i Lesja bor i det SSB definerer som tettbygd strøk?
 6. Hvor ligger østligste punkt i Innlandet?
 7. Hva slags hotell er det på Nord-Aurdal ungdomsskole?
 8. Hvem har skrevet: «Du skal være forsiktig så du itte skubbe borti ei bokhylle oppi her, for da dett det ned en kongepokal eller to»?
 9. Hva mener de i Solør med at «folk her har bensin i blodet»?
 10. En kjent norsk fotograf har i 30 år invitert til work-shops på Vågå hotell. Hvilken fotograf?
 11. Gjennomsnittsstørrelsen på en Innlandskommune er 1.079 km2. Hvor mange av kommunene er større enn gjennomsnittet og hvor mange er mindre?
 12. Hva er «navnet» på den politiske plattformen (datert 17. januar 2019) til den sittende regjering Solberg?
 13. På Svullrua i Grue planlegges det et museum for en bestemt folkegruppe, som også gir navn til museet. Hva er navneforslaget?
 14. I Etnedal har de satt opp en «tuftepark» - men hva er det?
 15. Ingen kjører forbi Ringebu uten å stikke innom «Annies pølsemakeri». Hun leverer og serverer kvalitetsmat for 40 millioner ikke bare i Ringebu – men også et sted utenfor Innlandets grenser. Hvor?
 16. I middelalderen var det 1000 stavkirker her til lands. Nå er det 28 igjen. Hvor mange av disse står i Valdres?
 17. Hvem er den største grunneier i Skjåk kommune?
 18. Den første kvinne som møtte på Stortinget (året var 1911) var fra Nordre Land. Men hva het hun?
 19. Flere kommuner i Innlandet har bilde av dyr på sitt kommunevåpen. To kommuner har valgt elg og to rein. Hvilke kommuner har valgt hva?
 20. Trysil har et folketall på vel 6.600 – men kaller seg «Innlandets største by» på grunn av alle turistene som besøker kommunen. Hvor stort folketall mener de at denne «Innlandet største by» har?
 21. Norsk Utvandrermuseum ligger på Ottestad. Her er en av landets største samlinger knyttet til migrasjon, bl.a. flere hus som er bygget i USA og flyttet hit. I 2025 skal det være en markering av den norske utvandringen til USA. Hvor mange år skal markeres?
 22. Hva heter gruppa som spiller Norges mest besøkte sommershow år etter år på «Kapp Melkefabrikk»?
 23. I begynnelsen av 1930-tallet skapte forfatteren Sigurd Lybeck et eget univers inspirert av sin egen bakgrunn fra Etnedal. «Oladalen» ble kjent gjennom føljetonger og noveller – og som tegnet serie. Mange husker det også som julemagasin. Hva heter hovedpersonen i Oladalen-universet?
 24. Hva og hvor er SSiE?
 25. Gjøvik kommune er den ledende industri-, teknologi- og kompetansebyen i Innlandet. Der finner vi bl.a. Øveraasen. Hva produserer de?