Slipper å rive gjødselkum i Øyer

Fylkesmannen har behandlet klage på pålegg om riving av gjødselkum i Øyer kommune. Klagen gjaldt også ilagt tvangsmulkt og overtredelsesgebyr. Fylkesmannen opphever pålegget om riving og ilagt tvangsmulkt. Overtredelsesgebyret ble opprettholdt, men redusert. 

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 18.08.2020

Gjødselkummen må derfor ikke rives, men luktplagen den medfører for naboer kan etter forholdene bli fulgt opp på andre måter.

Riving av gjødselskummen

Grunnlaget for kommunens rivingspålegg er at gjødselkummen er ført opp med en annen plassering enn tillatt. Videre har kommunen vist til at kummen medfører luktplage for naboene. Kommunen ga i 2009 tillatelse til å føre opp kummen, som har vært i bruk siden 2011. Fra 2012 har naboer klaget over luktplagen. Problemet har uten hell vært forsøkt løst gjennom ulike tiltak og i år vedtok kommunen at kummen må rives.

Det er på det rene at kummen er ført opp i strid med tillatelsen fra 2009. Fylkesmannen har forståelse for at naboene ønsker å få bukt med luktplagen. Likevel er det etter Fylkesmannens syn for strengt å kreve at kummen rives. At kummen er ført opp med ca. 12 meters avvik fra tillatt plassering har ikke avgjørende betydning for luktplagen. Dessuten forsvinner ikke nødvendigvis luktplagen dersom kummen rives fordi tiltakshaver vil ha rett til å føre opp en ny kum i tråd med byggetillatelsen fra 2009. Problemet med lukt må derfor eventuelt forsøkes løst gjennom for eksempel folkehelseloven og forskrift om gjødselvarer mv. av organisk opphav (gjødselvareforskriften). Videre vil kommunen gjennom pålegg og andre virkemidler kunne sørge for at tiltakshaver etterlever vilkårene for tillatelsen fra 2009. Et av vilkårene er at det av hensyn til lukt skal plantes en leskjerm av busker og trær ved grensen mot boligeiendommene i sør.

Tvangsmulkt og overtredelsesgebyr

Tvangsmulkt er ment som et virkemiddel for å få gjennomført et pålegg. Juridisk er det derfor et vilkår for å kunne ilegge tvangsmulkt at det er gitt pålegg. Fordi Fylkesmannen har opphevet kommunens rivingspålegg bortfaller grunnlaget for å ilegge tvangsmulkt. Dermed opphevet Fylkesmannen ilagt tvangsmulkt på kr 500 dagen.

I likhet med kommunen mener Fylkesmannen at det er grunn til å reagere med overtredelsesgebyr for den ulovlige plasseringen av gjødselkummen. Rammen for hvor høye gebyrer som kan fastsettes, setter etter Fylkesmannens lovforståelse en grense på kr 10 000 i denne saken. Av denne grunn ble kommunens utmåling av gebyret redusert fra kr 20 000 til 10 000.

Kontaktpersoner