Arealforvaltning

Oppdatert 20.12.2023

Det er i utgangspunktet kommunen selv som bestemmer hvordan arealene skal brukes, så lenge arealbruken er innenfor rammene av nasjonal politikk. Statsforvalteren er fagmyndighet innen landbruk, miljøvern, helse og samfunnssikkerhet, og skal sørge for at nasjonale interesser blir ivaretatt. I tillegg skal vi sikre at kommunale vedtak i plan- og byggesaker er i samsvar med gjeldende lovverk.

Nasjonale retningslinjer må følges

Stortinget og regjeringen gir retningslinjer og rammer som kommunene skal legge til grunn i arealforvaltningen. Statsforvalterens oppgave er å sørge for at kommunene ivaretar nasjonale interesser innenfor miljøvern, landbruk, helse og samfunnssikkerhet. Vi skal også se til at barn og unges interesser blir tatt vare på i planleggingen. Dersom den kommunale arealforvaltningen er i strid med nasjonale interesser, kan Statsforvalteren gripe inn.

Statsforvalteren kan gripe inn ved å fremme innsigelser til arealplaner eller klage på vedtak i byggesaker (dispensasjonsvedtak) som er i strid med arealplanen. Dersom kommunen velger å ikke ta innsigelsen til følge, går saken til mekling mellom partene. Hvis meklingen ikke fører fram, kan kommunen be om at saken oversendes til Kommunal- og distriktsdepartementet for endelig avgjørelse. 

Statsforvalteren er klageinstans

De som er berørt av kommunale vedtak i reguleringsplaner og byggesaker, og av vedtak etter jordloven, konsesjonsloven og odelsloven, kan klage til Statsforvalteren. Statsforvalteren behandler også klagesaker etter matrikkelloven, eierseksjonsloven, veiloven, tomtefesteloven og lov om kommunal forkjøpsrett. Statsforvalteren er i tillegg klageinstans i saker der det offentlige overtar privat eiendom etter plan- og bygningsloven (ekspropriasjon). Denne typen klager behandles først av kommunen. Dersom kommunen ikke gir klageren medhold, sender kommunen klagen til Statsforvalteren for endelig avgjørelse. 

Vis mer


Publisert 15.09.2020

Mekling ferdig for Gjøviks kommuneplan

Etter meklingen i dag, kan Gjøvik kommune nå vedta kommuneplanens arealdel, med ett unntak som det ikke ble enighet rundt: Området ved Brobakken, som nå vil bli avgjort i departementet.


Publisert 28.08.2020

Jernbane-meklingen fortsetter

Partene i meklingen om dobbeltspor gjennom Hamar har blitt enige om et nytt møte. Etter et lengre meklingsmøte i dag, ble Bane NOR og Hamar kommune enige om å gå i ny dialog.

 


Publisert 07.07.2020

Anbefaler å flytte grensen mellom Øyer og Lillehammer

Fylkesmannen har oversendt saken til Kommunal- og moderniseringsdepartementet der vi anbefaler at kommunegrensen endres i tråd med innbyggerinitiativet.


Publisert 26.06.2020

Innlandsstrategien gir grunnlag for fremtidsrettet utvikling

Fylkesmannen slutter seg i store trekk til Innlandsstrategien for Innlandet 2020-2024 som  har vært på høring. Vi mener at Innlandet fylkeskommunen har gjort et godt og grundig arbeid med strategien og kunnskapsgrunnlaget og vi mener den gir grunnlag for en framtidsretta utvikling av fylket.


Publisert 24.06.2020

Fortsatt uavklart mellom Mattilsynet og Kongsvinger kommune

Fylkesmannens mekling mellom de to førte til at kommunen skal utarbeide forutsetninger og rammer for om det kan startes reguleringsarbeid for en logistikkterminal på Granli.


Publisert 22.05.2020

Enighet om nye boligområder i Stange

Stange kommune og Fylkesmannen i Innlandet har gjennom mekling om kommuneplanen kommet til enighet om nye boligområder i kommunen.


Publisert 13.05.2020

Grensejustering mellom Vestre Slidre kommune og Øystre Slidre kommune

Kommunal- og moderniseringsdepartementet har 13. mai vedtatt å endre grensen mellom kommunene Vestre Slidre og Øystre Slidre.


Publisert 05.03.2020

Departementet godkjente Østre Toten-plan

Kommunal- og moderniseringsdepartementet har i dag godkjent planene for Nordlia i Østre Toten. Det innebærer at det kan bygges opp til 220 boliger i området, som ligger langs fylkesveg 33.


Publisert 20.02.2020

Mye ble løst men varehandel og trafikkutredninger gjenstår etter mekling av Lillehammerplaner

Meklingen ga enighet mellom fylkeskommunen, fylkesmannen og Lillehammer kommune om spredt utbygging og ivaretakelse av vassdrag. Temaene varehandel og trafikkutredninger ble ikke løst og går nå til politisk behandling og eventuelt til departementet for avgjørelse.


Publisert 12.11.2019

Fylkesmannen opprettholder klage på Biltema-etablering

Etter en ny vurdering opprettholder Fylkesmannen sin klage på Ringsaker kommunes vedtak om å gi dispensasjon for etablering av detaljvarehandel innenfor Ringsaker Handelspark.