Ombygget hus gir nye muligheter

Fylkesmannen i Innlandets hovedkontor er på plass i Rosenlund på Lillehammer. Etter ombygging er det nå 200 arbeidsplasser i åpne soner i bygget – og 27 såkalte aktivitetsbaserte multirom, stillerom, dessuten 25 møterom og åtte telefonkiosker!

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 03.03.2020

Denne måten å lage kontorlokaler på kommer av statlige regler om at totalareal – altså kontorareal inklusive møterom, ganger, sosiale soner etc – skal ikke være mer enn 23 kvm pr. ansatt. Derfor har Fylkesmannen i Innlandet samme totalareal som var da Fylkesmannen i Oppland med 140 ansatte flyttet inn i 2015.

Nye arbeidsformer og ny type arbeidsmiljø

- Vi har lagt til grunn beslutning og styringssignaler gitt av regjeringen, samarbeidet med Statsbygg og utformet de nye kontorlokalene etter retningslinjer for utforming for statlige arbeidsplasser, sier organisasjonsdirektør Beate Golten.

-Å gå fra cellekontor for alle til åpne arbeidssoner og delte arealer er i seg selv omstilling. Vi mener dette på sikt vil føre til ny utvikling av arbeidsmetoder og forbedret samhandling. Men det er stor spenning knyttet til dette, også fordi utforming av slike kontorarbeidsplasser debatteres heftig i fagpresse, det er knyttet usikkerhet til arbeidsmiljøaspekter osv. Vi tar på alvor de ansattes opplevelse av nye omgivelser og vil vie dette særlig oppmerksomhet de neste årene, sier hun.

Lokale leverandører

Fylkesmannen leier fire etasjer i det ene av kontorbyggene på Rosenlund, og det er utleier som står for endringen av lokalene. De er endret innvendig av lokale entreprenører, Småting som speil etc er levert av lokale produsenter. Fronter og trespilevegg (amerikansk hvit eik, høvlet og lakkert) er levert av Moelven. 

I bygget ellers leies av en etasje av Fylkesnemnda for barnevern og sosiale saker, som Fylkesmannen samarbeider med om servicetorg. De to andre byggene på Rosenlund er det Statens vegvesen som har – og de samarbeider Fylkesmannen med om blant annet kantine og auditorium.

Bygget er for øvrig et miljøbygg klasse A med et energiforbruk på 85 kWh per m2 (i “vanlige” kontorlokaler er det om lag 250 kWh per m2). Dette er mulig fordi energiforbruket i hvert rom justeres ettersom det brukes eller ei. Dessuten er det energibrønner; om vinteren hentes varme fra 32 brønner - 200 meter dype - ved hjelp av varmepumpe, om sommeren hentes kjøling fra de samme brønnene.

Mindre areal – lavere husleie

Fylkesmannen i Innlandet har også om lag 40 medarbeider på Hamar. Disse vil flytte inn i nyoppussede lokaler i april. Det er valg en annen kontorløsning, med flere kontorer, men det free seating og underdekning – altså at den medarbeidere finner seg en ledig plass og at det er færre plasser enn ansatte.

Embetet ble fysisk samlokalisert på de respektive stedene etter sommerferien 2019 – og da i midlertidige lokaler – med om lag 200 medarbeidere på Lillehammer og i overkant av 40 på Hamar.  Mens de to fylkesmannsembetene tidligere leide 10.665 kvm samlet på de to stedene, leies det nå 6.144 kvm. Og mens husleia samlet var på 19,9 mill. i året, blir det nå på 15,4 mill. Den årlige innsparingen i husleiekostnader vil altså bli på 22 prosent eller snaut 4,5 millioner i året.

Kontaktpersoner

«HUSET MED DET RARE I»

Eier: Clarksons Platou Property Management AS
Leietaker: Fylkesmannen i Innlandet

Arbeidsplasser i åpent landskap: 200
Multirom (enten med arbeidsplass
for 1-2 eller møterom for 2-4): 27
Møterom (med plass til 4-60 pers.): 25
“Telefonkiosker”: 8

Miljøbygg klasse A: om vinteren hentes varme fra 32 brønner - 200 meter, om sommeren hentes kjøling fra de samme brønnene.

Kunstnerisk utsmykning: Mange av glassveggene er dekket med landskapsfoto av Per Ottar Walderhaug.
Bildekunstner Eva Willix lage til bygget sto ferdig i juni 2015 18 trykk tilpasset bygget.
Ellers er det kunst av bl.a. Dronning Sonja, Anne Kristine Thorsby, Jan Egge, Finn Aage Andersen, Ståle Blæsterdalen, Jan Baker, Odd Haakensveen og Knut Frøysaa.

Diverse: Ellers finner du blant annet utstoppende fugler og dyr, og en del andre gjenstander som har komme til i de «gamle» embetene.