Foreslåtte ferdselsreguleringer i tidligere Hjerkinn skytefelt

Fylkesmannen foreslår nokså detaljerte ferdselsreguleringer til høring. Dette gjør det mulig å åpne for organisert ridning, moskusguiding, hundekjøring og sykling i området uten at konsekvensene for villrein og annet sårbart dyreliv blir for store. Alternativet ville vært å foreslå like og strenge regler over alt.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 20.03.2017

Ferdselsreguleringene vi foreslår for et framtidig verneområde er gitt gjennom verneforskriftene. Bestemmelsene og retningslinjer for behandling av søknader er videre utdypet nærmere i et utkast til forvaltningsplan som følger verneforslaget på høring, under kapitlene om reiseliv og friluftsliv. 

Det er først og fremst de som tilbyr organiserte turer i området som må sette seg inn i de detaljerte ferdselsreguleringene. Forslaget innebærer også klare begrensninger for syklister og hundekjørere. Mens vanlige folk som går på egen hånd, med eller uten hund, trenger ikke gjøre noe annet enn å ferdes varsomt og ta hensyn til vegetasjon, dyreliv og kulturminner.

Det er foreslått to vernealternativer til høring, noe som bidrar til å gjøre dette mer komplisert nå enn slik det eventuelt vil bli i et framtidig verneområde.

Her er en kort oppsummering av de foreslåtte ferdselsreguleringene:

Følgende er tillatt:

  • Fri, uorganisert ferdsel til fots og på ski, samt vanlige turer til fots og på ski med hund.
  • Bruk av hest til kløving og gjeting, og private, uorganiserte rideturer.
  • Sykling på traseen mellom Hjerkinn og Snøheim 1. juni – 15. juli (kjørespor i vernealternativ 1, Snøheimvegen i vernealternativ 2), og på vegen inn til Vesllie i samme periode (i vernealternativ 2).
  • Sykling mellom Hjerkinn til Grisungen på Vålåsjøhøvegen (i vernealternativ 2).


I tillegg har vi definert et «bruksområde» hvor vi åpner for organisert ferdsel og hundekjøring i hele eller deler av året. Bruksområdet består av foreslått landskapsvernområde og ytre deler av nasjonalparken, samt nederste del av biotopvernområdet (i vernealternativ 2). 

I bruksområdet er følgende tillatt:

  • Organisert ferdsel til fots, for eksempel moskusguiding, fotosafarier og fuglehundtrening, i perioden f.o.m. 1. desember t.o.m. 19. august. I hele landskapsvernområdet og nedre del av biotopvernområdet er organisert ferdsel til fots tillatt hele året.
  • Kjøring med hundespann i perioden f.o.m. 1. desember t.o.m. 31. mars.
  • Organisert bruk av hest i perioden f.o.m. 1. juni t.o.m. 20. september.

Vernealternativ 1: Kartet til venstre viser områder i nasjonalparken (blågrønne) som inngår i det definerte "bruksområdet" sammen med hele landskapsvernområdet (lysegrønt). Bruksområdet vises i kartet til høyre (lyseblått).

Vernealternativ 2: Kartet til venstre viser område i nasjonalparken (blågrønt) og i biotopvernområdet (brunt) som inngår i "bruksområdet" sammen med hele landskapsvernområdet (lysegrønt). Bruksområdet vises i kartet til høyre (lyseblått).


Ut over dette kan det sendes søknad om spesiell tillatelse fra forvaltningsmyndigheten, blant annet om følgende:

  • Organisert ferdsel til fots i indre deler av nasjonalparken og biotopvernområdet. (Gjennom nærmere retningslinjer i utkast til forvaltningsplan legger vi blant annet til grunn at tillatelser kan gis fra 1. juni – 15. juli.)
  • Organisert bruk av hest utenfor det definerte bruksområdet og/eller til andre tider enn det som er tillatt i bruksområdet. (For slike søknader legger vi blant annet til grunn at tillatelser kan gis i hele skytefeltet fra 1. juni – 15. juli, men at det totale omfanget av organiserte rideturer utenfor «bruksområdet» ikke skal være vesentlig større enn dagens nivå. Videre legger vi til grunn at områdene rundt Kolla som er viktig for villreinen ikke kan brukes etter 15. juli.)
  • Hundekjøring utenom «bruksområdet» og/eller den tillatte perioden. (Vi legger til grunn at det totale omfanget av hundekjøring utenfor bruksområdet skal være svært begrenset og ikke større enn dagens nivå, og at områder utenfor bruksområdet bare kan brukes fram til og med 31. mars.)
  • Tillatelser til hundekjøring og organisert bruk av hest kan gis for flere år av gangen.
  • Telting ut over én uke på samme sted med andre typer (og større) telt enn vanlige vandrertelt, eller grupper som slår opp telt i mer enn 30 persondøgn i samme nærområde. (Vi legger til grunn at slike tillatelser kan gis i det definerte bruksområdet fra 1. desember – 31. mars og fra 1. juni – 15. juli.)
  • All annen organisert ferdsel eller ferdselsformer som ikke er omtalt spesielt.


Følgende er foreslått forbudt:

  • Telting, inkludert bruk av vanlige vandrertelt, i et nærmere avgrenset område i perioden fra 16. juli – 31. mai.
  • Sykling utenom de tillatte traseene og sykling på Snøheimvegen og vegen inn til Vesllie etter 15. juli.

Foreslått område med teltforbud i perioden fra 16. juli - 31. mai. Det er ingen vesentlig forskjell mellom vernealternativ 1 (til venstre) og vernealternativ 2 (til høyre).