Foreslåtte endringer for nasjonalparken

Forslaget om vern av tidligere Hjerkinn skytefelt innebærer også forslag om ny verneforskrift for Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark. Den nye forskriften vil erstatte gjeldende verneforskrift for nasjonalparken fra 2002. I et eget høringsnotat redegjør Fylkesmannen for hvilke endringer dette innebærer for dagens nasjonalpark.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 20.03.2017

Her gir vi en kort presentasjon av hvilke endringer dette fører til for reguleringer av ferdselen i nasjonalparken.

  • Ny nasjonalparkforskrift innebærer ingen endringer for vanlige folk som går på egen hånd, med eller uten hund. De trenger ikke gjøre noe annet enn å ferdes varsomt og ta hensyn til vegetasjon, dyreliv og kulturminner. Bruk av hest til kløving og gjeting, og private, uorganiserte rideturer berøres heller ikke, verken av dagens forskrift eller det nye forslaget.
  • Når det gjelder organisert ferdsel til fots skiller dagens verneforskrift mellom kommersielle og ikke-kommersielle aktører, dvs. at dagens bestemmelser er ikke til hinder for tradisjonell turvirksomhet til fots i regi av turistforeninger, skoler, barnehager, ideelle lag og foreninger. Forslag til ny forskrift har ikke dette skillet, i likhet med alle nyere nasjonalparkforskrifter: Organisert ferdsel som kan skade naturmiljøet må uansett ha særskilt tillatelse fra forvaltningsmyndigheten. Hva som regnes for å kunne skade naturmiljøet vil gå fram av nærmere retningslinjer i forvaltningsplanen.

Dagens forskrift viser til at sykling, organisert kjøring med hundespann og organisert bruk av hest bare er tillatt på veger, traséer eller i områder som er særskilt utpekt i forvaltningsplanen.

  • Nå foreslår vi at både organisert og uorganisert kjøring med hundespann skal reguleres. Hundekjørere beveger seg fort gjennom terrenget, kommer langt inn i villreinens leveområder og sannsynligheten for å treffe på rein øker. All hundekjøring vil derfor kreve tillatelse fra forvaltningsmyndigheten med unntak av i foreslått «bruksområde» i tidligere Hjerkinn skytefelt der hundekjøring skal tillates fra 1. desember – 31. mars. Dette innebærer ingen endringer for de som driver med organisert kjøring, fordi forvaltningsplanen for dagens nasjonalpark ikke peker ut noen traseer eller områder for slik kjøring (s. 76).
  • Når det gjelder organisert bruk av hest innebærer forslaget til ny forskrift også formelle endringer. Ridning utenom foreslått bruksområde i tidligere Hjerkinn skytefelt vil kreve særskilt tillatelse fra forvaltningsmyndigheten. Dette er imidlertid også praksis i dag, i henhold til retningslinjer i forvaltningsplanen, hvor det står følgende (s. 74): «Aktører som ønsker å drive organisert kjøring med hundespann og organisert bruk av hest … må søke forvaltningsmyndigheten om tillatelse. På denne måten har man mulighet til å kanalisere, eventuelt begrense, ferdselen for å unngå konflikter med verneformålet.» Samtidig angir forvaltningsplanen enkelte traseer der bruk av hest er tillatt (s. 76).
  • Når det gjelder sykling er regelverket for både bruk av el-sykkel og vanlig tråsykkel i verneområder under endring. Storting og regjering har vedtatt at sykling på veger, stier og kjørespor i utgangspunktet skal være tillatt. Gjennom friluftsmeldingen peker de likevel på at det særlig skal vurderes om dagens reguleringer av bruk av sykkel skal videreføres helt eller delvis i de områdene som er viktige for villrein og at det i den sammenheng blant annet skal legges vekt på føre-var-prinsippet. Vi har foreslått at dagens bestemmelse opprettholdes, dvs. at sykling skal være tillatt på godkjente traséer i forvaltningsplanen. Eventuelle endringer vil bli sendt på en egen høring i løpet av 2017.