Forurensning

Oppdatert 05.01.2024

Statsforvalteren er forurensningsmyndighet for en lang rekke virksomheter og tiltak, og kan gi tillatelse til aktiviteter som kan medføre forurensning. Ansvarsområdene våre omfatter blant annet helse- og miljøfarlige kjemikalier, avfall og gjenvinning, luftforurensning og støy samt forurensning av vann og grunn.

Dette er noen av Statsforvalterens oppgaver etter forurensningsloven:

  • behandle utslippssøknader og føre tilsyn med landbaserte industribedrifter. Mange bedrifter trenger ikke egen tillatelse fra Statsforvalteren, men skal følge gjeldende forskrifter. Dette gjelder blant annet for pukk- og asfaltverk, fyringsanlegg og skipsverft.
  • behandle utslippssøknader og føre tilsyn med avfallsbehandlingsanlegg som avfallsdeponier, mottaks- og sorteringsanlegg, bilvrakplasser og behandling av avløpsslam.
  • behandle utslippssøknader og føre tilsyn med avløpsanlegg i store tettsteder.
  • behandle søknader om mudring, dumping og utfylling i sjø og vassdrag.
  • føre tilsyn med at virksomheter oppfyller leveringsplikten for farlig avfall og andre generelle plikter i forurensings- og avfallsforskriftene
  • følge opp områder med forurenset grunn og nedlagte kommunale deponier.
  • veilede og føre tilsyn med kommunene på områder der kommunen er forurensningsmyndighet.

Vis mer


Publisert 17.12.2020

Nasjonal database over områder med forurenset grunn oppdateres

Databasen Grunnforurensning er kvalitetssikret og oppdatert. Prosjektet har gått bredt ut og det er innhentet informasjon fra kommuner og grunneiere. Berørte grunneiere i Innlandet vil motta brev om endringene.


Publisert 23.10.2020 av Administrator

Løyve til produksjon ved ARBA ONE AS i Eidskog kommune

Fylkesmannen har 20.10.2020 gjeve løyve til ARBA ONE AS etter forureiningslova. Dette gjeld produksjon av svartpellets på Matrand i Eidskog kommune. Vedtak og vilkår kan påklagst til Miljødirektoratet innan 3 veker. 


Publisert 18.09.2020

Miljødirektoratet har avgjort klagesaken om opprydding av glasopor i Ottavassdraget

Miljødirektoratet opprettholder Fylkesmannens vedtak om å pålegge Glasopor AS opprydding av glasopor etter utslipp i 2018. Miljødirektoratet varsler samtidig Glasopor AS om tilbakebetaling av kostnader for opprydding av glasopor.


Publisert 05.06.2020

Høring – Statens vegvesen søker om utslippstillatelse for driftsfase E16 Kvamskleiva i Vang kommune

Statens vegvesen søker om utslippstillatelse for renset tunnelvaskevann i forbindelse med vask av ny tunnel på prosjektet E16 Kvamskleiva.

 


Publisert 29.04.2020 av Administrator

Høyring - Grasmo AS søkjer om løyve etter forureiningslova

Søknaden gjeld produksjon av svartpellets på Matrand i Eidskog kommune. Det er planlagt ein årleg produksjon på 70 000 tonn pellets.


Publisert 15.01.2020

Tilskudd til rydding av søppel og forebyggende tiltak

Tiltak for å redusere forsøpling langs eller ved elver, vann og innsjøer kan få støtte nå. Søknadsfristen er 7. februar 2020.


Publisert 11.12.2019

Grønnsaksvaskerier i Østre Toten har fått utslippstillatelse

Fylkesmannen har ferdigbehandlet søknadene fra fire grønnsaksvaskerier i Østre Toten kommune. Vi har satt vilkår om etablering av nye renseløsninger. Vaskeriene skal i tillegg gjennomføre overvåkingsprogram som også omfatter nærliggende vassdrag.


Publisert 06.12.2019

Arbeidet med opprydding av glasopor i Ottadalen er avslutta

Oppryddingen av glasopor har gitt gode resultater og har vært viktig for sårbare naturtyper langs Ottavassdraget. Norva24 og Skogen Entreprenør AS har utført oppryddingen på en god måte.


Publisert 25.11.2019 av Administrator

Forestia as avd Braskereidfoss - nye miljøkrav

Fylkesmannen har gitt ny tillatelse etter forurensningsloven for Forestia as avd Braskereidfoss. Vedtak og vilkår kan påklages innen 3 uker.


Publisert 18.10.2019

Støymyndighet overføres til kommunene

Stortinget har besluttet at myndighet etter forurensningsloven til å gi tillatelser og føre tilsyn med støy fra vindmøller, motorsportbaner og sivile skytebaner skal overføres fra Fylkesmannen til kommunene.