Åpenhjertige Nora og Jørgen

Ungdommene Nora Furuseth Sundet og Jørgen Velten går begge i 10. klasse. De viste stor åpenhet og ga nyttig info til både kommune og fylkesmann.
Ungdommene Nora Furuseth Sundet og Jørgen Velten går begge i 10. klasse. De viste stor åpenhet og ga nyttig info til både kommune og fylkesmann. (Foto: Ivar Ødegaard)

-Vi ønsker at ungdommen skal å få tilbake slalåmdagen på Trysil, og vi ønsker oss også ishockeybane slik at vi kan stille ishockeylag sammen med Rendalen, sa de to 10.-klassingene Nora Furuset Sundet og Jørgen Veltun da de fortalte hvordan det er å være ung i Stor-Elvdal.

-Her kjenner alle hverandre, og det er trygt og godt å bo her. Vi har et bra miljø på skolen, og det er godt miljø mellom elever og lærere. På ungdomsskolen er det mange mannlige lærere - dette er positivt! sa de åpenhjertig foran politikere, administrasjon i sin egen kommune og fylkesmannen & co.

-Vi har mange fritidstilbud, langrenn, skiskyting og fotball og vi har den råeste motorkrossbanen i Norge, sa Jørgen. -Jeg var verken god i fotball eller langrenn, så da ble det motorkross da...

Bra med ungdomsklubb, bra på skolen

Det er også tilbud til de som ikke er så interessert i sport, ungdomsklubben er bra, men den er kun åpen to dager i uka, og den årlige happeningen med å dra på slalåmtur til Trysil er altså blitt tatt bort. 

Fylkesmann Knut Storberget var interessert i å høre om ungdomsmiljøet, og Nora og Jørgen fortalte at de ikke kjente til noe mobbing på skolen. De har heller ikke hørt at noen har vært utsatt for nettmobbing. Ungdommen på Koppang har god kontakt med ungdom i Tynset, Rendalen og Rena.

Dette er siste året det er videregående skole på Koppang. Ungdommene må da enten pendle til Tynset eller Elverum eller bli hybelboere. Dette syntes de var dumt, men samtidig var de heller ikke så interessert i å gå på en skole der det kun var noen få elever i hver klasse.

Timevis med pendling eller sent tog?

For de som ønsker å bo hjemme, tar det i dag lang tid å komme seg på skolen på Tynset. "Mjølkeruta", altså bussen, går innom alle kriker og kroker, og det første toget går kl. 0930 og kan ikke brukes. Det ville vært fint om en kunne tatt tog fra Stor-Elvdal til Tynset på morgenen.

På spørsmål om de kunne tenke seg å bo i Stor-Elvdal etter ferdig utdannelse svarte de litt forskjellig, den ene så for seg å fortsatt bo på Koppang etter utdannelsen mens den andre ville ut og se verden. Begge var dog enige om at den oppveksten de selv har hatt, kunne de også tenke seg å gi sine barn når den tid kommer.

GLIMT FRA STOR-ELVDAL

Det var en lang, hyggelig og nyttig dag for Fylkesmannen i Stor-Elvdal. Inntrykkene var mange.

Tekna park skal bli en unik samlingsplass, sommer som vinter. Dette skal være et sted der barn og unge koser seg med aktivitet og ikke konkurrerer om å bli best - eller står i fare for å tape. Og det utrolige er at hele parken er bygget opp på dugnad og med sponsorstøtte fra mange (også Stor-Elvdal kommune). I påsyn av Fylkesmannen var det kommuneskogene som overrakte 200.000 kroner til videre utbygging.

Tekna park skal bli en unik samlingsplass, sommer som vinter. Dette skal være et sted der barn og unge koser seg med aktivitet og ikke konkurrerer om å bli best - eller står i fare for å tape. Og det utrolige er at hele parken er bygget opp på dugnad og med sponsorstøtte fra mange (også Stor-Elvdal kommune). I påsyn av Fylkesmannen var det kommuneskogene som overrakte 200.000 kroner til videre utbygging. (Foto: Ivar Ødegaard)


Kristin Gangås snakket om høyskolen på Evenstad - og hvordan det som skjer der kan være en drahjelp for etablering av en privat videregående skole på Koppang.

Kristin Gangås snakket om høyskolen på Evenstad - og hvordan det som skjer der kan være en drahjelp for etablering av en privat videregående skole på Koppang. (Foto: Lisbeth Berntsen Huse)


Stor-Elvdalspatrioter med nylig utdelte t-skjorter i møte med Østerdølens Mari Kværnes. (Ass. fylkesmann Sigurd Tremoen er korrekt nok stor-elvdøl, mens Knut Storberget får nøye seg med t-skjorta).

Stor-Elvdalspatrioter med nylig utdelte t-skjorter i møte med Østerdølens Mari Kværnes. (Ass. fylkesmann Sigurd Tremoen er korrekt nok stor-elvdøl, mens Knut Storberget får nøye seg med t-skjorta). (Foto: Ivar Ødegaard)