Hvordan lykkes vi med integrering?

Integreringsenheten, den yngste enheten i kommunen, «ble født» i 2016, sa enhetsleder Kari-Mette Moen. Før var denne tjenesten innlemmet i NAV, men nå er den altså blitt en egen enhet.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 20.02.2019

Enheten har to ansatte utenom Kari-Mette. Den driftes med de midlene de får fra staten. Målet er å satse på barn og unge og å få til befolkningsvekst, noe de har klart. Innvandring er en grunn til at Sør-Odal ikke har befolkningsnedgang. Alle som kommer til kommunen, skal ha meningsfull aktivitet fra første dag. Hovedfokus er på utdanning og arbeid. Kommunen har samarbeid med Nord-Odal, Kongsvinger og Eidskog.

Flyktninger som kommer til kommunen, kommer fra forskjellige kulturer og spenner fra de høyt utdannede til de som ikke har noe utdanning i det hele tatt. Integreringsenheten har 122 flyktninger i porteføljen sin i dag, både voksne og barn. De voksne får et tilbud på GIV (Glomdal internkommunale voksenopplæring). Barn og ungdom får et tilbud i skole og barnehage. Kommunen har et ansvar for dem i fem år. Det bosettes nå flest kvoteflyktninger da det er færre i norske flyktningemottak i dag. De har ikke asylmottak nå og bosetter ikke enslige mindreårige.

Bosetting

Mange ble tidligere bosatt langs timesekspressruta. Denne er nå borte. Dette har medført at de må bosette i Skarnes sentrum med korte avstander. Boligene i grendene er avhendet fordi folk ikke fikk handlet, kommet seg på skole eller barnehage. Litt boligmangel, men folk er rause og ringer og tilbyr husrom for leie. Høye husleier, men det gis bostøtte.

Alle ute i arbeid eller utdanning

Sør-Odal er den eneste kommunen i landet som har 100 prosent score når det gjelder å få folk ut i ordinært inntektsgivende arbeid eller i videregående skole. Mange av dem som kommer, er høyt utdannet, men utfordringen er å ta i bruk denne kompetansen. Ønsket er at kompetanse kan tas med i integreringsprogrammet. Mange er flinke, særlig kvinner, som fort kommer seg inn i et utdanningsløp og ut i jobb. Det er viktig å ha reell brukeveiledning fra første dag. De må bruke det engasjementet og motivasjonen de har når de kommer, ikke vente i flere måneder. For å få dette til må vi snakke med dem og gi det de selv ønsker for å få til, sa Moen.

Den gruppen som kanskje blir mest glemt er enslige unge menn. Her trenger de noen som kan drive med øvelseskjøring etc.

Viktig å se på dem som en kompetanse og en ressurs for nærmiljøet og utnytte den iveren de har for å få satt i gang livet sitt og å bidra til samfunnet.

Frivilligheten en stor ressurs

Sør-Odalingen er raus og strekker ut en hand for de som trenger det. Norske Kvinners Sanitetsforening og kvinnenettverket jobber mye på frivillig basis og tar vare på våre nye innbyggere på en kjempefin måte. De arrangerer svømmeopplæring for både mødre og barn. De mikser også sine barnebarn og nyankomne barn og får dem med på aktiviteter.