Klubb og duppe til begjær

Fylkesmannen har oppdrag som angår folk fra vugge til grav, sies det gjerne fra Fylkesmannens folk for å vise bredden i oppdragene. Det samme gjelder også så til de grader kommunene. I Sør-Aurdal var fokuset på de som har nådd middagshøyden. Trivsel og bokvalitet gjelder også de som bor på Sør-Aurdalsheimen. Vær så god, klubb og duppe er servert!

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 29.01.2019

Åse Bøhn og Anita Ottesen står over grytene på produksjonskjøkkenet (som det heter) på Sør-Aurdalsheimen. De er samstemte i at beboerne setter stor pris på tradisjonsmat. Pizza kan være vel og bra det, men kan på ingen måte måle seg med kjøttkaker. Og når skikkelig tradisjonsmat som klubb og duppe med melk attåt blir servert, ja da er det fest!

Trivsel for beboere, trivsel for de ansatte

May Brekken er tjenesteleder institusjon og hjemmetjenester i Sør-Aurdal: -Her henger kompetanse og kvalitet sammen. Sør-Aurdalsheimen er rehabilitert og bygget om i tre omganger. Nå har vi 51 enerom med bad her. Dessuten er det en viktig arbeidsplass i kommunen, med 80-90 ansatte. Det henger sammen at beboerne trives og at de ansatte trives.

IA-bedrift og samfunnsoppgave

For noen år tilbake var sykefraværet langt høyere enn ønsket, men i løpet av en treårsperiode har noe skjedd. De tillitsvalgte har vært med på en prosess, de ansatte er gitt mer informasjon og har vært mer involvert i det som skjer. Det har gitt gode resultater. Samtidig er Sør-Aurdalsheimen en IA-bedrift. Det betyr langt mer enn å ringe hjem til noen som har vært litt fraværende.

-Det er en samfunnsoppgave å inkludere flest mulig i arbeidslivet, sier May Brekken. På Sør-Aurdalsheimen har de åpnet dørene for innvandrere. Det har gitt disse språk- og arbeidspraksis, og det har gitt kommunen mange egnede vikarer.

-Vi merker jo hvem som egner seg for omsorgsyrket, sier May Brekken, og forteller at de nå har åtte forskjellige nasjonaliteter på vaktlistene. Hun legger til: -Nå har fått en mer stabil personalgruppe, som igjen fører til bedre kvalitet på tjenestene.

Mange gjester og mye jobb

Denne dagen, da kommunen stiller med både administrasjon og politikere, og fylkesmann Knut Storberget stiller med en «delegasjon» av egne ansatte, er middagsbordet langt og pyntet med blomster. 100 klubb og duppe er laget, og de to på kjøkken serverer og prater villig om mat. Praten går lett rundt bordet; tradisjonsmat er en kilde til humør for flere enn beboerne.

SØR-AURDALSHEIMEN

  • 51 enerom med bad
  • Av dette er 8 plasser til rehabilitering og 14 demensplasser
  • Dessuten selges 7 plasser innen demensomsorg til naboen Nord-Aurdal.
  • Har eget produksjonskjøkken, vaskeri og renholdspersonale
  • 80-90 arbeidsplasser
  • 8 forskjellige nasjonaliteter i arbeidsstokken