Vintervinnerne i høyden

Fylkesmannen & co måtte i høyden for å oppleve utvikling i Ringebu. Utbyggingen rundt Kvitfjell har vært formidabel siden en hyperaktiv ordfører egenhendig tok motorsaga for å felle trærne i alpintraséen i Kvitfjell, en trasé som OL-planleggerne opprinnelig mente skulle være et provisorium. Slik ble det ikke, og nå bygges Kvitfjellet ut på alle kanter. Her er ingen mulige kollisjoner med miljøet, men utbyggere som har miljø og estetikk i tankene hele tida.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 22.02.2019

-Vi har holdt på i denne dalen i 30 år, og vi skal holde på i minst 30 til, sier Anders Buchardt i selskapet Alpinco. -Vi bygger for evigheten, sier han.

Hyttebygging på to kanter

Der er utbygging på fjellet i Ringebu på begge sider av dalen. På østsida har det vært seter- og hyttetradisjoner over lang, lang tid. Her er Venabygdsfjellet og Ringebufjellet og naboskap med Østerdalen og Rondane. Her er nasjonalpark og «vær varsom» med hensyn til villreinen Norge er internasjonalt forpliktet til å ta vare på.

På vestsida er Kvitfjell der OL-løypa slynger seg i bratte stup nedover. Etter hvert har Kvitfjellet blitt bygget ut også på «baksida» i form av Kvitfjell Vest. Her er heiser som knytter løypene sammen, men her er også flatmark og utsikt til Jotunheimen. Og her er også Varden, der det er satt opp nær 70 høykvalitetshytter i løpet av et års tid. Det er tett mellom gravemaskinene og snekkerbilene langs veien oppover.

Store planer for framtida

-Mange viktige brikker er lagt i infrastrukturen, sier Andres Buchardt. -Men det er enorme muligheter her, legger han også til og viser skisser over spisested, hotell og et «skitorg» som de kjenner det i Alpene, men ennå ikke er familiære med i Norge. Han, og kollega Odd Stensrud forteller om alpinmarkedet, der Alpinco (med Hafjell og Kvitfjell) er nest størst, mens Skistar (med Trysil og Hemsedal) er størst.

-Og svensk, understreker de. Alpinco har investert alt de har tjent, og det vil de fortsette med. Når har de 300 på lønningslista i sesongen, 50 ellers i året. Sju måneder vintersesong, snøsikre treningsforhold og status som nasjonalanlegg teller på pluss-sida når de ønsker seg Kvitfjell vest som det nye sentrum i Kvitfjell.

Nye generasjoner med nye ønsker

-Det er her utviklingen må fortsette. Her er det kapasitet i løypene! Og vi må tenke miljø og estetikk i alt vi gjør, sier Anders Buchardt. Det er dette kundene etterspør! Og når de presenterer planene for et «skitorg» (altså en kombinert bebyggelse med leiligheter og spisesteder/butikker), er det fordi de tror neste generasjon er opptatt av å ha muligheter for et sosialt liv rett i nærheten. Dessuten vet de at folk nå vil bo oppe i fjellet, 700 meter over havet eller deromkring.

Klima påvirker også hytteplanlegging. Kvitfjell er i forandring.

NASJONALANLEGG BETYR MYE

Kvitfjell er alpint nasjonalanlegg. For tida forhandles det om en avtale om denne statusen, som betyr svært mye for Kvitfjell.

  • Det betyr selvsagt mye i reklamesammenheng, nasjonalt og internasjonalt.
  • Det betyr mye i gjestedøgn fordi det ikke bare trekker løpere og publikum under de nasjonale arrangementene, men også som treningsarena, både for landslag og norske klubber.
  • Det gir kompetanse og penger i kassa for lokal arrangør.
  • Det gir støtte til å bygge og vedlikeholde løyper og utstyr. (Og for de som ikke visste det; det koster fort totalt ca. 20 millioner årlig å ha World Cup-renn).

RINGEBU-MØTER