Rundtur på Gran

Gran er det mest spredbygde kommunen i Oppland, men Knut på tur fikk virkelig gjort seg kjent med nesten hele kommunen. Først gjennom film, deretter i buss og så fra utsiktsplassen på Hotel Hadeland.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 21.02.2019

Rådmann Lars Ole Saugnes trakk frem kulturlivet da han ønsket velkommen til Gran. -På Granavollen har vi Glasslåven, og i Røykenvik har vi operafesten, vi er ytrefileten rundt Oslo! Det er også avgjørende viktig å beholde det som vi har av industri, som Hapro og Trox Auranor med 600-700 ansatte, fortsatte rådmannen.

Pendling og spredt boligbygging

Gran er også en pendlerkommune, og kommunen jobber med å utvikle kollektivtilbudet til pendlerne. Sammen med Hadelandsregionen jobber de blant annet for å få flere togavganger nordover om morgenen, første tog til Gjøvik er fremme først kl. 0900 om morgenen.

Kommunen ønsker spredt boligbygging og å ta hele kommunen i bruk. I forkant av møtet hadde de lagt ned mye jobb i å kjøre opp de transportaksene de ser for seg, og disse var filmet både fra veien og fra lufta. Fylkesmannen fikk virkelig et godt bilde av kommunen.

Utvikling som tar vare på matjord

Kommunen ønsker boligutvikling rundt disse transportaksene, men opplever at arealplanene deres stadig blir stoppet av statlige føringer om å ta vare på jorda. De ønsker derfor en diskusjon med Fylkesmannen for diskutere hvordan de skal får utvikling i kommunen, men samtidig ta vare på matjorda.

Rundturen i Gran endte på Hotel Hadeland med et nydelig måltid. Her var det også god utsikt til store deler av kommunen.

HAPRO ELECTRONICS AS

På rundturen i Gran ble det også tid til en tur innom Hapro. Hapro er et av Nord-Europas ledende selskaper innenfor Electronic Manufacturing Services. Hapro er ledende innenfor elektronikkproduksjon og yrkeskvalifisering. Bedriften har 385 ansatte.

1. april 1973 ble Hadelandsprodukter AS en selvstendig bedrift, og de feiret 40-årsjubileum i 2013. I 2017 skiftet de formelt navn til Hapro AS, og fra 1. juli samme år ble selskapet delt med de heleide datterselskapene Hapro Electronics AS og Hapro Jobb og Karriere AS.

På spørsmål fra fylkesmannen om hva suksesskriteriene til bedriften er, var svaret: "Nærhet til kunden og gode diskusjoner med dem, god kompetanse og stabil arbeidskraft og stor omstillingsevne."