Våronna er i gang

Mange tusen kålplanter er sådd hos Louise Gjør på Fredheim i Stange. Nå venter de på varme i bakken slik at de kan plantes ut.
Mange tusen kålplanter er sådd hos Louise Gjør på Fredheim i Stange. Nå venter de på varme i bakken slik at de kan plantes ut. (Foto: Karoline Finstad Vold)

Nå plantes det grønnsakplanter, det sås korn og snart skal potetene settes i jorda.

Startskuddet for vårens  vakreste eventyr for mange bønder har gått. Tørt vær i søndre deler av Innlandet de siste ukene har gitt oss tidlig våronn. Innlandet er som et lite stykke Norge, og i nordre deler av fylket vårt sitter fortsatt snøfreseren på traktoren. Det går nok litt tid til vi ser traktorene på jordet her, men lamminga er i gang over hele fylket. Det gir håp om lysere tider.

Våren er tida for å så det vi skal høste, og bøndene sørger nå for at det blir norske grønnsaker, poteter og korn til brød også til høsten. For kornprodusentene ser det ut til at arbeidskraftbehovet løser seg. Kårfolket trår til og naboen som er permittert er innleid på traktoren. Grøntprodusentene er mer bekymret fordi de har større behov for innleid arbeidshjelp utover våren og sommeren i den hektiske perioden med planting, rensking og høsting.

Nav Innlandet har de siste ukene i samarbeid med Bondelaget og Fylkesmannen i Innlandet tatt kontakt med nærmere 200 frukt- og grøntprodusenter for å informere direkte om mulighetene for å tilby ledige jobber på arbeidsplassen.no. Her kan alle som ønsker seg en jobb i landbruket gå inn og søke.  

Visste du at Innlandet er et svært viktig potet- og grønnsaksfylke? Spesielt har kommunene på Toten og Hedmarken gode produsentmiljøer for grønnsaker, bær og potet. Glåmdalen er landets største potetdistrikt. Over 400 produsenter i Innlandet planlegger nå å sette poteter og vi har mer enn 200 bær- og grønnsakprodusenter. Innlandet har 49 prosent av potetproduksjonen, 22 prosent av grønnsakene og 16 prosent av bærproduksjonen i Norge.

Kontaktpersoner